Tuesday, May 30, 2023

Bağımlı deprem verilerini nasıl okumalı?

 

 
 
  1. 6 Şubat 2023 çiftli (M7.8 ve M7.7) büyük deprem sonrası meydana gelen depremlerle ilgili güncellemeler veriliyor, ve bu güncellemeler neyi ifade ediyor?  Bağımlı depremler zaman içerisinde azalıyor fakat büyük artçıların meydana gelmeyeceği anlamına gelmiyor.
  2. Bağımlı depremlerin tamamlılık kapasitesinin M1.7 olduğu anlaşılıyor, bunun anlamı M1.7'den küçük depremler, istasyon kapasitesi veya istasyonlardan yerin üstünde olmasından kaynaklı olarak eksik olduğu anlaşılıyor.
  3. Türkiye'de depremler ikili sistem tarafından kayıt ediliyor, kullandıkları yazılım ve modeller farklı olduğu için depremlerin parametrelerinde (derinlik ve büyüklük) değerleri farklı olabilir.  Yazılım ve model entegrasyonu arasında ki fark neden kaldırılmıyor?
  4. Depremlerin dağılımlarının ifade ettiği anlam nedir?   Artçışoklar birbirine enerji transfer ediyor, pandemide virüsün yayılmasına bağlı olarak daha büyük depremler daha küçük depremlerin oluşmasını tetikliyor. Terside düşük ihtimaller (%5) mümkün.
  5. Bağımlı deprem verileri vatandaş için ne ifade eder?  'Dikkatli olun, depremler devam ediyor. Tehlike zaman içinde azalıyor, normalleşme yakın' mesajı verebilir.  Bunun dışında, hava durumu şeklinde, 'bağımlı depremlerin günlük olasılık tahmini' yapılması yararlı olur. 

No comments:

Post a Comment

Yaşam Bilimi ve İlimlerin Önemi: Geçmişten Günümüze

ARZIN YARATILIŞ SÜRESİ