Wednesday, May 31, 2023

Deprem Sarsıntısını Keşfetmek!


  • Bu haftaki araştırma, deprem sarsıntısına odaklanıyor. Bir depremin büyüklüğü bir depremi tanımlamanın önemli bir yolu olsa da, bir topluluğun bir depremi nasıl yaşayabileceğinin tüm hikayesini anlatmaz. 
  • Yukarıda ki verilen kısa videodan görüyorsunuz, büyüklük depremden salınan, depremin kaynağında kırılma süreciyle ilişkili toplam enerji miktarını tanımlar. Bununla birlikte, depremler sırasında binalara ve altyapıya verilen hasar miktarı, depremin büyüklüğünden ziyade, zemin niteliğine bağlı olarak değişen yerel yer hareketi (örneğin sarsıntı) ile ilgilidir. Ve sarsıntı derecesi veya depremin neden olduğu şiddet, yukarıda ki videodan keşfedeceğimiz çeşitli jeofizik faktörler nedeniyle, aynı deprem sırasında yerden yere önemli ölçüde değişebilir. 
  • Umarız faydalı bulursunuz ve öğrencileriniz eğlenceli ve eğitici bulursunuz! (Referans)
1 Yorum

  • Depremin meydana geldiği kaynakta ki enerjisi TEHLİKE (M), insanların yaşamış olduğu yapıların oturmuş olduğu zeminlerde neden olduğu yıkım ise ŞİDDET (l) olarak ölçülür. Önemli olan detay ise, büyük deprem olmadan önce büyük ŞİDDET tahmininin  Jeofizik Mühendisleri tarafından önceden  yapılmasıdır. Kısaca, Tehlike değişmez ve öldürmez bir Jeofizik Büyüklük (M), ŞİDDET ise değişen ve öldüren bir Jeofizik (l) büyüklüktür. İnsanlar TEHLİKEYİ önleyemez fakat Jeofizik Mühendisliği yardımı ile ŞİDDETİ önleyebilir.

No comments:

Post a Comment

Yaşam Bilimi ve İlimlerin Önemi: Geçmişten Günümüze

ARZIN YARATILIŞ SÜRESİ