Tuesday, May 24, 2022

FİNAL ÖDEVİ : 1500 Kelimelik Makale

 

Hastanelerde Deprem Riskine Bakış

Cansu EROĞLU1

1 Tıp Fakültesi Lisans Öğrencisi, 18 Mart Üniversitesi, Çanakkale, Türkiye (eeroglucansu@gmail.com)

 

Özetin uzunluğu şekiller, tablolar ve fotograflar dahil olmak üzere bunlardan hangisi kullanılıyorsa üç sayfayı geçmemeli.  Özet A4 formatında yazılmalı ve sayfanın her tarafında kenar boşluğu 2.5 cm olmalı.  Özetin başlığı tamamen büyük harfler ile yazılmalı, 14 punto olarak Times New Roman yazı tipi seçilmeli ve merkez yerleşimi kullanılmalı, ve özgün bir başlık kullanılmalı. Öğrencinin ismi merkez olacak şekilde 12 punto Time New Roman olarak, öğrencinin kurum ve iletişim bilgileri ile ilgili açıklamalar 10 punto Times New Roman olarak ortalanarak yazılmalı. Her bir öğrencinin pozisyonu, kurumsal bilgisi, e-mail adresi, öğrenci numarası yazılmalı.  Özet kısmında yazı büyüklüğü 12 punto Times New Roman olarak yazılmalı ve metin iki kenara yaslanacak şekilde yazım formatı ‘Justify’ olarak seçilmeli, özet 1500 kelime  olacak şekilde yazılmalı. Anahtar kelimelerin yazımı 12 punto olarak Times New Roman olarak italic olacak şekilde, 5 veya daha az anahtar kelime yazılmalı ve örnek olarak verilen bu kısım öğrenci tarafından yeniden düzenlenmeli.  Özetler öğrenciler tarafından hem UBYS sistemine yüklenmeli. Özetlerin yüklenmesi, vize ödevi için ilan edilen tarih ve saat içinde online olarak 16.20 saatine ve 5 Haziran 2022 tarihine kadar yüklenmeli. 

1500 kelimelik makalenin yapısı aşağıda ki formata uygun olmalı ve puanlama her bir bölüm için ayrı ayrı değerlendirilecek. i

  • 10 Puan : Giriş           - 150 Kelime
  • 20 Puan : Paragraf  1  - 300 Kelime
  • 20 Puan : Paragraf  2  - 300 Kelime
  • 20 Puan : Paragraf  3  - 300 Kelime
  • 20 Puan : Paragraf  4  - 300 Kelime
  • 10 Puan :  Sonuç        - 150 Kelime
ÖNEMLİ NOT: Hiç bir şekilde internetten, 'KOPYALA/YAPIŞTIR' şeklinde bir ekleme YAPILMAMALI ve tamamen ders içi referans videolar 'KAYNAK' olarak kullanılmalı.

GİRİŞ: Deprem ülkelerinde hastanelerde ortaya çıkan yapısal ve yapısal olmayan sorunları ortaya çıkaran faktörler, risk azaltıcı Kaliforniya Japonya ve Türkiye’den örnekler ile ilgili olarak kısa bir giriş paragrafı olarak yazılması yeterli olacaktır.

Paragraf 1:  Japonya’da Hastanelerde Risk Durumu ile ilgili ders videosu referans alınarak, Japon Yüksek Mimar ve İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki ile yapılan interaktif ders referans[i] alınarak tartışılan sorunlara ve çözümlere ilişkin kısımlar özetlenmeli.  Şöyle ki, Japonya’da Hastanede deprem risk durumunun incelenmesi, Japonya’da Deprem yönetmeliklerinde güncelleme,  Japonya’da deprem riskinin azaltılması için alınan önlemler,  Japonya’da deprem sonrası hastanelerin hasar durumu,  Japonya’da hasar gören yapıların özellikleri,   Japonya’da tercih edilen yapı tipleri, Japonya’da  hastanelerin güçlendirilme çalışmaları ve süreçleri, Japonya’da  sıklıkla tercih edilen yapı tipleri.



Paragraf 2/3: Türkiye’de hastane tipi yapılarda gözlenen sorunlarla ilgili olarak Mimar Serkan AKIN ve İnşaat Mühendisi Hakan DABAOĞLU ile yapılan ders videosu referans[ii] alınarak, video sürecinde tartışılan sorunlar ve çözümler tartışılmalı. Hastane tipi yapıların ihale süreçleri, betonarme binalarda gözlenen dilatasyon sorunları, rutubete bağlı olarak yapılarda ortaya çıkan depreme karşı riski yükselten sorunlar ve çözüm yolları, bilinçli yapılaşma açısından yer seçimiyle ilgili öncelikler, binaların taşıyıcı system durumları gibi Türkiye’de mimari yapılarda gözlenen sorunlar ve çözümleri.



Paragraf 4: İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (IPKB) Yüksek İnşaat Mühendisi Yunus UÇAR ve İnşaat Yüksek Mühendisi Cahit KOCAMAN ile yapılan interaktif ders referans[iii] alınarak, hastane tipi yapılar için geliştirilen ve Dünya’da ödül alan, sorunlara karşı IPKB yaklaşım ve çözüm önerileri bu kısımda tartışılacak. Hastanelerde izolasyon sorunu, LEED GOLD ve EDGE sertifikalı hastane yapılarının özellikleri, Marmara Üniversitesi Asaf Atasaven Hastanesinin Sismik İzolatör Sistemine dönüştürülmesi projesi, gelişmiş ülkeler ve Türkiye arasında hastanelerde afet riskinin azaltılmasına dönük farklar,



Sonuç: Genel olarak giriş paragrafı ile içerik olarak aynı fikirlerin farklı şekilde ifade edilmesi şeklinde yazılır.

 

Anahtar kelimeler: deprem, Olive Viev Hospitali ISMEP, Jeofizik, San Fernando Depremi (Anahtar kelimeler Italik olarak yazılmalı)



No comments:

Post a Comment