Sunday, February 18, 2024

6 Şubat Depremleri ve Medya Deneyimi: Bir Akademisyenin Anlatımı

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri Türkiye'yi derinden sarstı. Bu zor zamanlarda, bir akademisyen olarak üzerime düşeni yapmak ve bilgi birikimimi paylaşmak için bir medya kanalında konuk olma fırsatı buldum.

3 gün boyunca, akşam 9'dan sabah 2'ye kadar süren canlı yayınlarda depremin farklı yönlerini ele aldık. Depremle ilgili son haberleri aktardık, uzmanlarla depremin nedenlerini ve sonuçlarını tartıştık ve izleyicilerden gelen soruları yanıtladık.

Bu deneyim benim için oldukça önemliydi. Hem deprem bilimi ve afet haberciliği alanındaki bilgimi paylaşma hem de farklı bakış açılarını dinleme imkanı buldum. Aynı zamanda, Japonya'dan bir uzmanla birlikte Türkiye'de depreme karşı alınması gereken önlemler hakkında da fikir alışverişinde bulunduk.

Bu yazıda, 3 günlük yayın süresince yaşadıklarımı ve edindiğim deneyimleri sizlerle paylaşacağım. Depremle ilgili farkındalığı artırmak ve gelecekteki depremlere karşı daha hazırlıklı olmamıza katkıda bulunmak umuduyla...

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri ve Bir Medya Kanalında Konukluk Deneyimi

Önemli Noktalar:

  • 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinden sonra bir medya kanalında 3 gün boyunca, akşam 9'dan sabah 2'ye kadar konuk olarak yer aldım.
  • Bu kadar uzun süreli ve peş peşe 3 gün üst üste 15 saatlik bir yayına katılmak ilk defa başıma geliyordu.
  • Yayınlarda depremle ilgili yeni haberler ve konuklar sürekli değişiyordu.
  • Benim dışımda 2 konuk daha olduğu için dinlenme, hazırlanma ve yeni bilgiler ışığında düşüncelerimi tazeleme fırsatı da buluyordum.
  • Lisansüstü seviyede "Afet Haberciliği" dersi açmış, projelendirmiş ve ders kapsamında içerik üretmiş bir akademisyen olarak bu benim için çok önemli bir deneyimdi.
  • İlk 2 gün Japon Yüksek Mimar Yoshironi Moriwaki ile birlikte aynı masada bulunduk.
  • Türkiye ve dünyada depremle başa çıkma kapasitesini yükseltmek isteyenler için Japonya modeli önemli bir örnek teşkil ediyor.
  • Japonya'da deprem tehlike haritası ve fayların deprem üretme potansiyeli üzerine 2 uluslararası çalışması olan ve Japon Yer Bilimleri servisinde doktora sonrası araştırma yapmış bir akademisyen olarak Japonya deneyimini aktarmak benim için önemliydi.
  • Aynı zamanda, özel sektörde depreme dayanıklı binaların yapımında ve projelendirilmesinde uzun yıllar deneyimli bir Japon Yapı Uzmanı ile birlikte olmak da yayınların birbirini tamamlayıcı bir etkiye sahip olmasını sağladı.
  • Maalesef bu yayınların kaydı bende yok, çünkü kanallar uzun süreli deprem sonrası yapılan yayınları arşivleyip YouTube'da paylaşmıyorlar.
  • Umarım Türkiye'de depreme karşı tüm standartlar ve denetim süreci, depreme karşı yer ve yapı mühendislerini yetiştiren bölümlerin kapasitesi Japonya seviyesine ulaşır.
  • Bu durumda Japonya'da olduğu gibi depremden korkmadan yaşama imkanımız olacaktır.

No comments:

Post a Comment

Malatya İli'nde 18 Eylül 2024 Depremi: Sismik Etkiler ve Toplumsal Sorumluluk

18 Eylül 2024 sabahı, saat 03:22'de , Türkiye'nin doğusunda bir kez daha sarsıldı. Malatya'nın 31 km güneydoğusunda , Çelikhan&...