Deprem Nedir?
Depremin tanımı ve özellikleri hakkında bilgi veriyor; depremin doğal bir olay olduğunu ve tehlike seviyesinin değiştirilemeyeceğini belirtiyor.
Hazırlık Adımları
Deprem öncesinde alınması gereken 7 hazırlık adımını açıklar: aile planları, tahliye yolları, nakit para bulundurulması gibi önlemler.
Nakdin Önemi
Elektronik ödeme sistemlerinin devre dışı kalabileceği için nakit para bulundurmanın hayati önem taşıdığı vurgulanıyor.
Türkiye'nin Deprem Riski
Türkiye'nin deprem riskinin yüksek olduğunu, coğrafi konumu ve tarihsel verilere dayandırarak açıklıyor.
Binaların Yapısal Sağlığı
Binaların yapısal ve zemin sağlığının ne kadar önemli olduğunu, sağlam binaların hasar riskini azalttığını belirtiyor.
En Güvenli Yer Seçimi
Özellikle yamaçlara yapılan binaların daha az hasar gördüğü ve doğru yer seçiminin önemini anlatıyor.
Uluslararası Öğrenmeler
Amerika'daki (Kaliforniya) depremlerle yapılan karşılaştırmalar ve birbirlerinden öğrendiği bilgiler paylaşılıyor.
Deprem Sonrası Önlemler
Deprem sonrası ne yapılması gerektiği, binaların yenilenmesi ve daha güvenli şekilde inşa edilmesi gerektiğini vurguluyor.
Kamu ve Bireysel Hazırlıklar
Toplumsal ve kişisel hazırlıkların önemine değinir: sabitlenmiş mobilyalar ve hazırlıklı bir deprem çantası bulundurulmalı. Kamu eğitimi ve tatbikatların önemiyle ilgili öneriler sunuyor.
Uluslararası Youtube Videoları ve Referanslar
- National Geographic: Earthquake 101
- USGS: How to Prepare for an Earthquake
Bilim insanları olarak, konferanslara katılmak ve bilgimizi paylaşmak bizim için önemlidir. Ancak, eğer bu konferans konuşmaları kayıt altına alınmazsa, geriye dönük bir veri oluşmaz ve paylaşılan bilgiler sadece o anlık kalır. Son katıldığım konferansta katılım gerçekten etkileyiciydi. Ancak, konuşmamın kaydedilmeyeceğini öğrendiğimde endişelendim. Çünkü kaydedilmediği takdirde, konuşmamın YouTube üzerinden paylaşılmasına olanak olmayacaktı.
Konferansı düzenleyen yetkililere durumu açıkladım ve konuşmamın, YouTube kanalıma yükleyebilmem için telefonumdan kaydedilmesini talep ettim. Görevlendirilen genç bir öğrenci yardımıyla, konuşmam Instagram üzerinden canlı yayın olarak kaydedildi. Daha sonra bu kaydı YouTube kanalıma yükledim.
Bugün, YouTube üzerinden konuşmamın kaydını inceledim, otomatik alt yazıyı düzenledim ve konuşmamın başına 200 kelimelik bir özet ekledim. Ayrıca konuşmanın sonuna da sonuç ve öneriler bölümünü ekledim.
Sonuç olarak, kaydedilmeyen konferans konuşmalarınız yalnızca hoş bir anı bırakır. Ancak, eğer kaydedilirse, bu konuşmalar geleceğe miras olarak kalabilir ve sürekli olarak erişilebilir olur. Bu nedenle, konuşmalarınızın kaydedilmesini ve paylaşılmasını sağlamak önemlidir.
ÖZET
Bu konuşmada, depremler ve bununla başa çıkma yolları üzerinde durulmaktadır. Türkiye'nin coğrafyası nedeniyle deprem tehlikesinin yüksek olduğu ve bu durumun değiştirilemez bir gerçek olduğu belirtilmiştir. Ancak bu durum karşısında alınabilecek önlemler olduğu ve özellikle binaların güçlendirilmesi ve insanların deprem öncesi ve sonrası için eğitilmesinin önemi vurgulanmıştır. Depremden sonra yapılması gerekenler, deprem çantasının nasıl hazırlanacağı ve deprem sonrası hayatı kolaylaştıracak bir plan yapılmasının gerekliliği konusunda bilgiler verilmiştir. Zeminin deprem hasarlarında önemli bir faktör olduğu ve bu nedenle de zemin sağlığına dikkat etmenin gerekliliği üzerinde durulmuştur. Ayrıca, afet sonrası müdahale ve kurtarma konusunda Türkiye'nin dünyada önde olduğu, ancak asıl önemli olanın, afet öncesi alınacak önlemlerle hayat kayıplarını en aza indirmek olduğu belirtilmiştir. Bunun için de risk azaltma yol haritası oluşturulması gerektiği ifade edilmiştir.
KONFERANS VİDEO KAYDI
10 HAZİRAN 2023
KONFERANS METNİ
Profesör Doktor Ali Osman, aynı yıl içerisinde yüksek lisans eğitimine başladı. Doktora çalışmasının bir kısmını yurt dışında misafir araştırmacı olarak tamamladı. Kendisi, uluslararası aramalarda çok sayıda ödüle layık görülmüştür ve birçok derneğin aktif üyesi olarak Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nde çalışmaktadır. Deprem nedir ve deprem öncesi hazırlıklar nelerdir konulu bir konuşma yapmak üzere sahneye davet edilmiştir.
Değerli hocalar ve arkadaşlar, hepinize hoş geldiniz diyor ve gerçekten önemli bir toplantıyı organize eden genç arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Gerçekten önemli bir deprem yaşadık, bu deprem milenyumun depremiydi. Bu deprem sonrasında eksikliklerimizi gördük ve bununla ilgili olarak yapılması gereken çalışmaları hep birlikte televizyon kanallarında ve düzenlenen kongrelerde konuşuyor ve tartışıyoruz.
Depremlerde yıkılan binaların sebeplerini anlamak için, deprem sonrası ortaya çıkan hasarların zemine bağlı olduğunu biliyoruz. Zeminin farklı olduğu her yerde, binanın yüklediği deprem kuvveti de farklı olacaktır. Zemin her yerde değişken olduğu için, aynı yerdeki binaların yıkılma durumları da birbirinden farklı olabilir.
Anadolu Fay Hattı ve Kaliforniya Fay Hattı benzer özelliklere sahip olduğu için, Amerikalılar Türkiye'den, bizler de Amerika'dan öğrenmeye çalışıyoruz. Deprem sonrası yıkılan binaların ve yıkımların altında yatan sebepleri araştırıyoruz. Yerel sağlığı ölçmek ve yerin sağlık ve sağlamlık haritasını çıkarmak, depremlere daha eksiksiz ve tam olarak yanıt vermemizi sağlar.
Evlerimizi, iş yerlerimizi ve hastanelerimizi depremlere karşı daha güvenli hale getirmeliyiz. Bu, eşyalarımızı sabitlemek anlamına geliyor. Kendimizi güvende hissetmek için bu önlemi almalıyız. Kimlerin eşyalarını sabitlediğini veya kimlerin sabitlendiğini bilmek için veri tabanı oluşturmamız gerekiyor.
için para gerekiyor. Depremin bölgesel tehlike ve riskini tahmin edebiliriz ancak depreme karşı bireysel hazırlıklarımızı yapmalıyız. Bu şekilde kendimizi depreme karşı daha iyi koruyabiliriz. Teşekkür ederim.
SONUÇ VE ÖNERİLER
- Depremler ve bununla başa çıkma yolları konusunda eğitimler verilmeli, bu eğitimler yaygınlaştırılmalıdır.
- Deprem sonrası gerekli olabilecek vergi, hastane ve emir ile ilgili yapılması gerekenler planlanmalıdır.
- Deprem sonrası bizi en az 72 saat hayatta tutacak yiyecek ve su gibi masraflarımızı karşılayacak şekilde hazırlıklı olunmalıdır.
- Deprem bittiğinde olabilecek taşınma durumuna karşı önlem alınmalıdır.
- Türkiye, bulunduğu coğrafya ve Avrupa coğrafyası içerisinde deprem tehlikesi oldukça yüksek bir ülke olduğundan, savunma gücü arttırılmalı ve hastaneler depreme karşı güçlendirilmelidir.
- Deprem sonrası yıkılan binaların yerine yeni binalar yapılırken, yıkılma riski olan binaların önceden tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.
- Afet sonrası müdahale ve kurtarma çalışmaları önemlidir, ancak asıl hedef insanların hayatta kalmasını sağlamak olmalıdır.
- Zemin değişimleri ve zeminin sağlık ve sağlamlık durumu göz önünde bulundurulmalıdır.
- Deprem riski haritası oluşturularak, deprem olduğunda kaç kişinin öleceği ve nerede ölümlerin en çok olacağı tahmin edilebilir.
- Deprem sonrası yapılacak müdahaleler planlanmalı ve afet sonrası normale dönüş süreci hızlandırılmalıdır.
- Deprem ve heyelan riskli alanlarda yapılaşmanın felaketlere yol açtığı göz önünde bulundurulmalı, bu tür alanlarda yapılaşma izni verilmemelidir.
- Evler, iş yerleri ve hastaneler depremlere karşı daha güvenli hale getirilmeli, eşyalar sabitlenmeli ve deprem sonrası planlar yapılmalıdır.
- Bireysel deprem hazırlıkları yapılmalı ve bu şekilde kendimizi depreme karşı daha iyi koruyabiliriz.
SORULAR
a) 20. yüzyılın depremi olması
b) Milenyumun depremi olması
c) Yılda bir defa gerçekleşmesi
d) Sadece Batı Anadolu'da görülmesi
Deprem sonrası hayatta kalmak için en az kaç saatlik yiyecek ve suyun hazır olması gerekmektedir?
a) 24 saat
b) 48 saat
c) 72 saat
d) 96 saat
Deprem riski haritası hangi bilgileri göstermektedir?
a) Deprem sonrası müdahale planını
b) Hangi binaların yıkıldığını
c) Deprem anında kaç kişinin hayatını kaybedeceğini
d) Hangi bölgelerin depreme karşı daha hassas olduğunu
Deprem sonrası yapılacak müdahalelerin amacı nedir?
a) Hasar gören binaları onarmak
b) Yeni binalar inşa etmek
c) İnsanların hayatta kalmasını sağlamak
d) Mülkiyet haklarını korumak
Deprem sonrası telefon ve internet gibi iletişim araçları çalışmayabilir, bu nedenle ne yapılması önerilir?
a) Evde beklemek
b) Acil durum planı yapmak
c) Deprem çantası hazırlamak
d) Televizyon izlemek
SUNUM SLAYTLARI
KONFERANS RESİMLERİ
Test Soruları Cevapları: 1 - b, 2 - c, 3 - c, 4 - c, 5 - b
No comments:
Post a Comment