1070-1072 yılları arasında kurulan Marrakesh, zengin tarihiyle dikkat çeker ve Batı Müslüman dünyasının önemli bir siyasi, ekonomik ve kültürel merkeziydi. UNESCO Dünya Mirası olarak kabul edilen bu şehir, bölgenin derin tarihine tanıklık ediyor.
Bu depremin etkisini anlamak için, depremin gücünü ölçmek için kullanılan metrikleri anlamak önemlidir. Modified-Mercalli Şiddet (MMI) ölçeği, depremlerin yer sarsıntısının şiddetini değerlendiren bir on kademe ölçeğidir ve deprem büyüklüğü, derinlik, mesafe ve yerel koşullara bağlıdır.
USGS PAGER haritası gibi araçları kullanmak, farklı MMI seviyelerine maruz kalan nüfusu görselleştirmemize yardımcı olabilir. Örneğin, bu harita, bu belirli depremin etkilediği bölgedeki yaklaşık 49,000 kişinin şiddetli sarsıntı yaşadığını gösteriyor.
8 Eylül 2023'te meydana gelen depremin epicentresi, Kuzey Afrika'nın tektonik özelliklerini özetleyen bir haritada kırmızı bir yıldızla gösterilmiştir. Mevcut verilere göre, bu depremin Batı Atlas Dağları'nın doğu-batı yönlü itme-fayları üzerinde ya da yakınında meydana geldiği görünmektedir.
Depremdeki P-dalgası ilk hareketlerinin neden olduğu bölgeyi incelemek, etkili olan kuvvetleri anlamamıza yardımcı olabilir. Gölgeli alanlar, P-dalgasının ilk hareketlerinin kaynaktan uzaklaştığı bölgeleri gösterirken, gölgelenmemiş alanlar kaynağa doğru hareket eden bölgeleri vurgular. USGS'den gelen öncül verilere göre, depremin dik bir eğimli çapraz-ters fayda doğu yönde veya doğuya vuran sığ bir eğimli çapraz-ters fayda meydana gelmiş olabileceği belirtilmektedir.
Ayrıca, bu bölgedeki 2003-2023 dönemine ait tarihsel sismik aktivite, bu depremden 500 km yarıçapındaki bölgede 1900'den bu yana M6 veya daha büyük depremlerin meydana gelmediğini göstermektedir.
SONUÇ
Satellite images suggest slip on a steep, north-dipping fault in Morocco (substack.com) |
Marrakesh gibi zengin bir tarihe sahip şehirlerin, depremler gibi doğal afetler karşısında ne kadar savunmasız olabileceğini görmek, bu tür yerlerin korunması ve korunması için daha fazla önlem alınmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Hedef Okuyucu Kitlesi: Jeoloji, sismoloji, tarih ve Fas'ın kültürel mirasıyla ilgilenen bireyler.
Kaynak: EarthScope/M 6.8 Morocco
M 6.7 #moroccoearthquake 'ın kaynak modeli, #InSAR verilerinin ters çevrilmesinden türetilmiştir (bkz. alıntılanan tweet). @SimoneAtzori73 |
SENARYOLARIN GERÇEK VERİ OLMADIĞINI, bunun da önemli ölçüde farklılık gösterebileceğini hatırlatarak, her iki uçak olan M 6.8 Courtesy: @SimoneAtzori73. |
Papers Related to September 2023 Mw 6.8 Moroccan Earthquake
As a service to global researchers working on the 8 September 2023 magnitude 6.8 earthquake sequence in Morocco, the Seismological Society of America has created a short list of our journal papers related to the region and faults involved in the seismic events. These papers will be freely available for two weeks.
BSSA
- Source Parameters of the 1992 Melilla (Spain, MW = 4.8), 1994 Alhoceima (Morocco, MW = 5.8), and 1994 Mascara (Algeria, MW = 5.7) Earthquakes and Seismotectonic Implications
- Surface Deformation Associated with the Mw 6.4, 24 February 2004 Al Hoceima, Morocco, Earthquake Deduced from InSAR: Implications for the Active Tectonics along North Africa
- An Integrated Geophysical Investigation of Recent Seismicity in the Al-Hoceima Region of North Morocco
- Stress Change and Fault Interaction from a Two Century-Long Earthquake Sequence in the Central Tell Atlas, Algeria
- Site-Effects Investigation in the City of Chlef (Formerly El‐Asnam), Algeria, Using Earthquake and Ambient Vibration Data
SRL
- The Earthquake of 26 May 1994, AI Hoceima, Morocco: Intensity Distribution and Macroseismic Epicenter
- A Catalog of Main Moroccan Earthquakes from 1045 to 2005
- The Algiers, Algeria Earthquake (Mw 6. 8) of 21 May 2003: Preliminary Report
- A Unified Catalog of Main Earthquakes for Northern Algeria from A.D. 856 to 2008
- Seismicity of Algeria from 1365 to 2013: Maximum Observed Intensity Map (MOI2014)
No comments:
Post a Comment