Saturday, September 9, 2023

Fas'ın Titrek Zemini: 8 Eylül 2023 Depreminin Ardındaki Sırlar

8 Eylül 2023'te, Fas'ta büyük bir deprem dünya gündeminin merkezine oturdu. Bu depremin boyutu yaklaşık olarak 6.8 olarak ölçüldü, ancak geride bıraktığı izler çok daha büyük. Depremin merkezi, harita üzerinde düşünüldüğünde Fas'ın güneybatısında, büyüleyici Marrakeş şehrine yaklaşık 79 kilometre uzaklıktaydı. Aynı zamanda, deprem yaklaşık olarak 61 kilometre uzaklıktaki küçük bir köy olan Oukaïmedene'ye de yakın bir yerde meydana geldi. Ancak depremin hemen ardından ne kadar hasar meydana geldiği veya ne kadar insan etkilendiği hala tam olarak bilinmiyor.

Yaralıların sayısı da 1.832'ye yükseldi.
Bu sayı, durumu kritik olan
1.220 mağduru içeriyor.
Depremin neden olduğunu düşünürken, büyük bir çatlak gibi hayal edebilirsiniz. Bu çatlak, yüzeyin altında yer alır ve toprakların kaymasına neden olur. Fas'ın Yüksek Atlas Dağları'nda bulunan bu çatlaklar, birçok çeşitli çatlak ve fay hattına sahiptir. Deprem Afrika Levhası içinde meydana geldi ve bu levha ile Avrasya Levhası arasındaki sınırdan yaklaşık olarak 550 kilometre uzaklıktaydı. Bu konumda Afrika levhası, Avrasya levhasına göre yaklaşık olarak yılda 24 mm kadar güneybatıya doğru hareket ediyor.

Fas'ın Yüksek Atlas dağlarında yer alan
 ve Muvahhit mimarisiyle ünlü, tarihi 12. 
yüzyıla dayanan tarihi bir yapı olan 
Tinmal Camii,yaşanan yıkıcı 
deprem sonrasında harabeye döndü.
Depremler genellikle haritalarda nokta olarak gösterilir, ancak aslında daha büyük bir çatlak üzerinde gerçekleşen kaymalar olarak düşünülebilir. Bu tür büyük depremler genellikle yaklaşık olarak 30x20 km boyutlarındadır.


Bu bölgede bu büyüklükteki depremler nadirdir, ancak beklenen olaylardır. 1900 yılından bu yana bu bölgede 5 ve daha büyük büyüklükte 9 deprem meydana gelmiştir, ancak bunlardan hiçbiri 6'dan büyük değildir. Bu depremlerin çoğu, 8 Eylül 2023 tarihli depremin doğusunda meydana gelmiştir.

Bu blog yazısında, Fas'taki bu büyük depremin arka planını, olası nedenlerini ve etkilerini inceleyeceğiz. Ayrıca, benzer felaketlerin gelecekte nasıl önlenebileceğini ve Fas halkının bu zorlu süreçte nasıl desteklenebileceğini de ele alacağız.





Önce ve Sonra.
Marakeş'in ünlü Jemaa el-Fna meydanındaki caminin,
özellikle de kulesinin uğradığı hasarı görün.
Çevresinde çok sayıda turistik mekan, tarihi bina ve
popüler kafe ve restoranlar bulunmaktadır.


























No comments:

Post a Comment