Saturday, April 9, 2022

2022_TIP_DERS_04

 







SORU 1
Depremin yüzeydeki iz düşümü olan dış merkezde başlayıp başladığı alan veya noktadan iki tarafa doğru kırılmaların, ‘bilateral faulting’ devam ettiğini (tek-iki yönlü deformasyon) biliyoruz. Deprem bir noktadan başlamaktadır. Bir alan boyunca biriken yüksek enerjinin yayılımı ve belli noktalarda biriken çok yüksek enerjiye kırılmalara bağlı olarak deprem baştan sona süreci tamamlar. 

Bir depremin başlangıcından sonuna kadar korumuş olduğu veya enerji olarak yayılmış olduğu düzleme ne düzlemi denir?


SORU 2

Türkiye’nin en büyük depremi 1939 Erzincan depremidir. Büyüklüğü Mw=7.9’dur. Yüzeyde meydana getirdiği kırık uzunluğu L=320 km’dir. Erzincan İzmit arasındaki Kuzey Anadolu fay zonu'nun 1/3’ü kadar 900 km kırık oluşmuştur. Bu kırık hattı boyunca bir çok yerleşim yeri etkilenmiştir. Bu deprem sonrasında 32 bin kişi 52 sn’de hayatını kaybetmiştir. Erzincan’da bir çok yerleşim yeri yıkılmıştır.

  • Bu depremden sonra Erzincan’ın yeniden yapılandırılmasında özellikle hastane yapımında yeni yönetmelikler çıkarılmış mıdır? 
  • Hastaneleri daha dayanıklı hale getirilebilmek için ne gibi değişiklikler yapılmıştır ?
SORU 3

Depremlerin büyüklüklerini kıyaslarken M7–M6 gibi parametreler kullandık. Buna göre büyüklük açısından 1 rakam fark varmış gibi dursa da M7 ile M6 deprem genlikleri arasında 10 kat, M7 ile M5 deprem genlikleri arasında 100 kat; enerji  açısından da en az  900 kat fark olduğunu biliyoruz. Buna göre;

Deprem büyüklüğünü M ölçmek için başka hangi fiziksel parametreler kullanılabilir? 


Depremin büyüklüğü (M) ile açığa çıkan enerji (E) her zaman korelasyon var mıdır? 










SORU 5

Büyüklük (M)  ile açığa çıkan enerjinin (E) örtüşmediği depremler olmuş mudur?  Eğer varsa bu çelişkinin sebebi nedir?









SORU 6


Deprem fay düzlemi boyunca kırılma ve büyük bir enerji transferi meydana getirir. Buradaki kaymanın maksimum olduğu ( en az 7 metre ) görülür. Maksimum kaymanın bir depremin meydana geldiği fay düzlemi boyunca enerjinin en fazla birikmiş olduğu alanı göstermekte olduğunu biliyoruz. 

Depremde faylarda kırılmak için çok büyük gerilimli enerjiye ya da enerjinin yüksek birikim düzeyine ulaşmasını gerekli kalan bu alanlara ne ad verilmektedir?


SORU 7
Bir hastanenin depremin merkezine olan uzaklığı, depremin hastanede neden olacağı şiddet (I) büyüklüğü üzerinde büyük öneme sahiptir. Erzincan şehrinin merkezinden başlayan depremle kırılma 320 km ülkenin batısına doğru olan bloğu kırmıştır. Şehir merkezleri fay boyunca imara açılırsa, fayın geçtiği yerlere yakın binalar hastaneler yapılırsa depreme yakın mesafede olarak riski artmış olur. Depremin dış merkezine daha uzak alanlarda yaşama alanları kurarak depremin büyüklüğünü değiştiremeyiz ancak depremde olabilecek hasarı daha aza indirilebilir. 

Yaşam alanları belirlenirken imara açılan yerlerde fay hatları dikkate alınmakta mıdır ? 























SORU 8

Depremin büyüklüğü M ile şiddetinin I örtüşmediği depremler de var mıdır?



SORU 9

Bir depremin enerji olarak yayılmış olduğu düzleme fay düzlemi denir ve deprem bu düzlem boyunca da enerji transferi meydana getirir. Ve bu düzlemdeki maksimum kayma (slip) aslında enerjinin en fazla biriktiği alanları bize verir ki bu alanlara asperite – yüksek dirençli alanlar denilir. Buna göre 

26 aralık 1939 M7.9 Erzincan depreminde deprem üssü ya da büyüklüğü gibi parametreler bulunabilmiş midir? 



Bu depremde oluşan büyük tahribatın nedeni hangi parametrelere (zemin, şiddet, yerleşim vb .)  bağlanmıştır? 




SORU 11

Bu depremde oluşan büyük tahribatın nedeni hangi parametrelere (zemin, şiddet, yerleşim vb .)  bağlanmıştır? 




No comments:

Post a Comment