Monday, April 11, 2022

Tıp_Ders_04

 











ÇALIŞMA SORULARI

Depremin etkili olabilmesi zeminin ölçülen fiziksel direnç ‘Jeofizik Direnç’ durumuna bağlıdır. Aynı büyüklükteki deprem birbirine yakın fakat farklı dirence sahip zeminler üzerine kurulmuş binalarda çok farklı seviyelerde hasara neden olur. Öyleyse,

    • Deprem etkisini azaltabilmek için insan eliyle zeminde herhangi bir değişim veya güçlendirme yapılabilir mi? 
Deprem tehlike haritalarının, gerçekten tehlike oluşturup oluşturmadığını gözler önüne seren, verisel gerçekliğini ve doğruluğunu ispatlayan, tarihsel bakımdan dayanak oluşturan,  1000 seneye ve daha öncesi yıllara kadar kaydını tutan katalogların deprem tehlikesinin azaltılması amaçlı olarak,

    • Nasıl kullanılır?  
    • Yapılabiliyorsa nasıl teknikler kullanılıyor?
İstanbul Gelişim Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Neotektonik ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Haluk Selim, "Kuzey Anadolu Fayı’nın kırılmayan 2 segmenti kaldığını ve bunun büyük bir risk taşıdığını söyledi. Kuzey Anadolu Fayı, 1999’da meydana gelen iki depremle bölgeyi etkilediğini” belirtti. Kuzey Anadolu Fayı, 1939’da başlayan bu süreçte 60 sene içerisinde yaklaşık 11 tane 7’den büyük depremlerle yaşadığımız bu coğrafyada büyük ölçüde etkisini gösterdi. Fay, 1999’daki depremlerle batıya kadar ulaştı. Fakat sonrasında ne oldu? Daha Batı ya doğru ilerlemesi gerektiği halde, Düzce’ye döndü ve ikinci deprem meydana geldi. Şu anda riskini Marmara Denizi’nde devam ettiriyor” dedi.

    • Çoğu sismoloji bilimcisinin söylediğine ve yapılan araştırmalara göre yakında gerçekleşecek olan İstanbul depremiyle ilgili olarak devletin veya gerekli kurumların aldığı önlemler sizce yeterli mi?
    • Böyle bir deprem gerçekleşirse siz bu depremin sonuçları hakkında ne düşünüyorsunuz?
    • Bilim insanları deprem çağrısı yaparken yetkililere, bu durumu nasıl anlatıp onların anlamalarımı ve gerekli önlemleri almalarını sağlayabiliriz?


No comments:

Post a Comment