Thursday, April 7, 2022

AFET: MORİWAKİ

 


Türkiye'de yaşayan Japon Yüksek Mimar ve Yüksek İnşaat Mühendisi ile Japonya'da ki hastanelerin deprem risk durumu ile ilgili olarak 6 Nisan tarihli yapılan webinar etkinliğinde kendisine sorulan bir soruya verdiği cevap ilginçti.  

Sorulan soru şöyle;  Türkiye'de sizi en çok şaşırtan bir olay nedir?

Japon Yüksek Mimar durdu ve düşündü, sonra dedi ki:

Türkiye'ye yaklaşık 30 sene önce geldiğimde üniversitelerin mimarlık ve mühendislik bölümleri mezunları, mimar ve mühendis olarak imza atıyorlardı.  Halbuki, Japonya'da mimar ve mühendislik bölümlerini bitirdikten sonra Japon Üniversiteleri'nde 'Profesyonel Mimar' veya 'Profesyonel Mühendislik' sınavları var ve bu sınavları geçmek kolay değil, ancak bu sınavları geçtikten sonra Mimar ve Mühendis olarak imza yetkiniz olabilir.

Türkiye'de depremlerin binaları yıkması veya Japonya'da depremlerin binaları yıkmaması arasında ki temel neden aslında 'yetkin mühendislik' veya 'profesyonel mühendislik' denilen sürecin Türkiye'de yasal zemine kavuşmaması.

Üniversite Mimar ve Mühendislik bölümleri mezunları Japonya'da Mimar ve Mühendis adayı olarak kabu edilirken ve ancak yetkin mühendislik ve mimarlık sınavlarını geçmeleri koşulu ile imza yetkisi veya mimar/mühendis olarak çalışma lisansı alırken Türkiye'de yeni mezunların piyasa iş kovalamaları veya şirket kurup iş yapmaları gibi Japonya, Amerika veya Avrupa Birliği ülkeleri örneklerine bakıldığında çok sakat bir durum olduğu görülmektedir.

Kuzey Amerika'da mimar, mühendis veya yerbilimleri mezunları ancak 5 yıl çalıştıktan sonra, ve bu geçen 5 yıl içerisinde çalışmış oldukları kurumlardan 'Dürüstlük Referansı' aldıktan sonra 'Yetkin Mühendislik' olarak bilinen PE 'Professional Engineer' belgesi alabilmektedir.

Türkiye'de mezunların TIP Uzmanlık Sınavına benzer olarak Mühendislik/Mimarlık/Yerbilimleri Uzmanlık Sınavlarını geçtikten sonra benzer şekilde TIP mezunlarının kurumlarda uzmanlık eğitimine yapmalarına benzer uzmanlık eğitiminden geçmelerine yönelik düzenleme yapılması ivedilikle gerekir.

No comments:

Post a Comment