Ege Denizi'nde meydana gelen M4.1 depremi ile ilgili olarak, @LastQuake ve @DepremDairesi verilerini esas alan verilere dayanarak, #deprem tehlikesinin sınırlarının karalardan denizin içine kadar uzanması için güncellenmiş deprem tehlike haritalarının lüzumlu olduğunu fark ettim.
Ege Denizi ve Kuşadası'na yakın deniz içinde meydana gelen bir deprem, büyük olmamakla birlikte önemli bir büyüklük ve mesafede şiddete neden olmuş gibi görünüyor.
AFAD'ın deprem verisi tarafından sağlanan ulusal diri fay haritası ve deprem tehlike haritası, denizlerimizin içindeki jeofizik kırıkların neden olabileceği tehlikeleri dikkate almamış durumda.
Son yıllarda sayıları artan deprem istasyonları ve özellikle Ege Denizi kıyısındaki ülkelerde kaydedilen deprem verilerinin EMSC üzerinden analiz edilmesiyle, denizdeki deprem tehlikesinin karada olan deprem tehlikesinden daha düşük olduğunu kimse iddia edemez.
Ulusal deprem tehlike haritasının sınırları, kara içinde yayılan ve yüzeysel gözlemlere dayalı olarak yerbilimciler tarafından tespit edilen kırık sınırlarıyla aynı. Bu nedenle, Mavi Vatan olarak adlandırılan ülkemizin deniz içinde ve bize ait olan deniz tabanında fayların varlığını işaret eden kırık çizgiselliklerini takip ederek, deniz jeofiziği ve OBS izleme teknolojisi ile deniz altındaki kırıkların yerlerinin acilen tespit edilmesi gerekir.
No comments:
Post a Comment