3 Temmuz 2015 tarihinde yapmış olduğum Facebook Paylaşımında, 'Ev Almaz Kaya Zemin Al' şeklinde bir başlık atmışım, facebook hatırlattı. 6 Şubat 2023 depremlerinden sonra, genel yorumlar hep bir ağızdan, 'Zemin Etkisi' çok fazlaymış şeklinde oldu. Özellikle, depreme karşı dirençli yapı tasarımı yapması gereken mimar ve bu tasarıma uygun yapıyı tamamlaması gereken İnşaat Mühendisi, 'Zemin Etkisi' çok büyük diyerek, depremin afet kaynağı olmadığını sonunda kabul etti.
Deprem'de yıkımın kaynağı fay hatları değil, çünkü depremin dalgasının gücünü değiştiren zeminin fiziksel direnci. Jeofizik Mühendisleri uzun yıllardır Avrupa Deprem Mühendisliği Standarları 'Eurocode 7' kapsamında zeminin direnç büyüklüğünü ölçüyorlar, çok uzun yıllar önce Vs30 standartları esaslı zemin direnç ölçümlerinin sınıflara ayrılması kadar, zemin direncinin ölçülmesinde kullanılacak ekipman özellikleri, profil yönü ve uzunlukları ile ilgili açıklamalı manueller yayınlanış durumda.
Zemin denince yanlış anlamaya neden olabilir çünkü, 30 metre derinlikte ki bir bloktan bahsediyoruz ve 3 boyutlu olarak binanın oturacağı zeminin yüzeyden başlayarak aşağıya kadar değişen, katman sayısı ve direnç durumu farklı blok yapının direnç durumunun ortaya çıkarılması gibi çok dikkat edilmesi gerekli zorlu fakat önemli bir süreç var.
Genel olarak, 30 metreye inmeden 30 metreye yuvarlama yapılan zemin çalışmalarının sonucu olarak, deprem sonrası binaların nasıl yuvarlandığını hep birlikte gördük, ve daha fazla görülmesine izin vermemek gerekir.
Vs30 Mühendisliği konusunda lisanslandırılmış profesyonel mühendisler ile zeminin fiziksel durumu ancak EuroCode standartlarına göre düzgün, tam ve eksiksiz ölçülebilir.
Yapı mühendisliği için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, kat yüksekliğine bağlı deneyim kriteri içerisine Yer mühendislerinin eklenmemesi anlaşılır değil. Yapı mühendisinin olduğu her yerde, denk ve eşit koşullarda Yer mühendisi eklenmeden, 'depreme dirençli yer ve yapı' bütünlüğü sağlanamaz.
No comments:
Post a Comment