Saturday, July 22, 2023

Son depremler üzerine?

Son meydana gelen M4.2 depremi üzerine hazırladığım kısa değerlendirme notunu, @LastQuake/  @DepremDairesi üzerinden derledim. Makalenin tamamını blogger sayfamdan okuyabilirsiniz.


AFAD ve EMSC, deprem tehlike durumu ve deprem riski ile ilgili güncel veriler sunar. EMSC, vatandaşlardan bilgi toplayarak deprem riskiyle ilgili önemli verileri toplamaya çalışır. Son meydana gelen deprem verileri, 6 Şubat 2023 çifte büyük depremden günümüze meydana gelen M>3 büyüklüğündeki depremlerin yerini gösterir.

2018 Ulusal deprem tehlike verisine göre renklerin aynı olması, deprem tehlikesi açısından bölgede fark olmadığını gösterirken, EMSC vatandaş ihbar verileri risk tabanlı farklılıkların değişimini göstererek, depreme karşı savunma direnci farklı zemin ve yapıların yerini gösterir.

Malatya'ya doğru yönelmiş depremlerin uzaysal dağılımları, tespiti önceden yapılmamış bir diri kırık yapısının varlığını net bir şekilde gösterir. Bu nedenle, tehlike durumunun olasılıksal olarak tahmin edilmesi zor olabilir. Diri kırık yapısının varlığından kaynaklanan deprem tahminindeki hataları azaltmak için derin kuyu içi sismoloji verileri kullanılabilir. Böylece negatif depremler de takip edilerek veri eksikliği durumu ortadan kaldırılabilir. Ancak, tespiti yapılan kırık sisteminin daha detaylı incelenmesi de gereklidir.



No comments:

Post a Comment

Yaşam Bilimi ve İlimlerin Önemi: Geçmişten Günümüze

ARZIN YARATILIŞ SÜRESİ