Saturday, July 29, 2023

Türkiye Depremleri: Google'ın Erken Uyarı Sistemi İşe Yaradı mı?

Google Erken Uyarı sistemi kapsamında, Türkiye depremlerinde uyarı mesajı alan kimseyi duymadım, haber bültenlerinde gündem bile olmadı. Keşke, sistemin iddia edildiği gibi çalışsaydı, birçok insan için depremde kurtulma fırsatı sağlanabilirdi. 

Google Erken Uyarı Projesi kapsamında, 6 Şubat depremleri sonrasında pek çok telefon kullanıcısına mesaj gittiği iddia ediliyor. Ancak BBC tarafından yapılan araştırmada bu iddia doğrulanmadı. Eğer Google Erken Uyarı sistemi çalışsaydı, depremin dış merkezi ile mesafesi yüksek olan 13 ilde insanların uyarılması ve kurtulmaları mümkün olabilirdi. 6 Şubat depremleri, meydana gelen mega depremlerin sadece belirli bir bölgeyle sınırlı kalmadığını ve çok uzak mesafelerde yaşayan 13 milyon insanın etkilendiğini gösterdi. Bugüne kadar, Google üzerinden uyarıldığını iddia eden kişilerle ilgili medyaya yansıyan bir haber olmadı. Ancak erken uyarı sistemi, büyük depremlerde insanların kendilerini emniyetli alanlara taşımaları için önemli bir yarar sağlayabilirdi.

BBC Newsnight'in yaptığı bir araştırmaya göre, Google'ın deprem uyarı sistemi, Şubat ayındaki ölümcül deprem öncesinde birçok Türk vatandaşına ulaşamadı. Google, deprem vurmadan önce kullanıcılara telefonları aracılığıyla bir dakikaya kadar uyarı gönderebileceğini söylüyor ve ilk ve en büyük deprem öncesinde milyonlarca kişiye uyarı gönderildiğini belirtti. Ancak BBC, deprem bölgesindeki üç şehri ziyaret ederek yüzlerce kişiyle konuştu ve uyarı alan hiç kimse bulamadı. Google'ın uyarı sistemi Android telefonlarda çalışıyor ve Türkiye'deki telefonların yaklaşık %80'ini oluşturan Android telefonlar bu kapsama dahil. Google, sistemlerinin çalıştığı konusunda ısrar ederken, şirket geniş çapta uyarı alındığına dair kanıt sunmadı.


Google Deprem Erken Uyarı Sistemi Nedir?

Google tarafından geliştirilen ve depremleri önceden tahmin ederek kullanıcıları uyararak deprem sırasında daha güvenli bir davranış sergilemelerini sağlayan bir hizmettir. Bu sistem, depremlerin neden olduğu sarsıntıları hızlı bir şekilde algılayarak, deprem dalgalarının yayılma hızına bağlı olarak deprem epicenterini ve büyüklüğünü belirler. Kullanıcılar, depremle ilgili uyarıları anında alarak, yaklaşan deprem sırasında güvenlik tedbirlerini alabilir veya tehlikeli bölgelerden uzaklaşabilirler.

Google Deprem Erken Uyarı Sistemi, akıllı telefonların hız sensörlerini kullanarak deprem dalgalarını algılar ve Google'ın bulut tabanlı algoritması sayesinde deprem epicenterini ve büyüklüğünü belirler. Bu bilgiler, deprem epicenterine göre uzaklık hesaplanarak etkilenen bölgelerdeki kullanıcılara anında uyarı mesajları gönderilir. Uyarılar, deprem dalgalarının yayılma hızı nedeniyle, epicenterden uzak bölgelerdeki kullanıcılara deprem gerçekleşmeden saniyeler öncesinde ulaşabilir.

Bu sistem, özellikle deprem bölgelerinde yaşayan ve büyük depremlerin yol açabileceği tehlikelerden haberdar olmak isteyen kullanıcılar için önemli bir hizmettir. Deprem erken uyarıları, insanların can güvenliğini sağlamak ve deprem sonucu oluşabilecek hasar ve zararı minimize etmek amacıyla kullanılır. Google'ın bu hizmeti, deprem erken uyarı altyapısını kullanarak diğer uygulamalara ve hizmetlere entegre edilerek daha geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşabilir.

No comments:

Post a Comment