Bugün Facebook bana bir hatırlatma yaptı: Nazif Gürdoğan hocamızla tam 13 yıldır Facebook arkadaşıymışız. Maalesef Nazif Gürdoğan artık aramızda değil, ancak onunla geçen yılların anıları hâlâ taptaze. Eğer hocamız hayatta olsaydı, kesinlikle yine beni arar, yeni projeler üzerinde kafa yormamızı isterdi. Her zamanki gibi webinar toplantıları için konuşmacı isimleri önerir, girişimcilik üzerine kitaplar tavsiye ederdi. Hatta bu kitapları duyurmamı rica ederdi.
Girişimcilikte Networking ve Weak Ties Stratejileri
Nazif Hoca, Kare Dünya Platformu'nun Onursal Başkanı olarak her zaman platforma eklenmesi gereken önemli isimleri paylaşırdı. Önerdiği kişilerle iletişim kurmamı sağlardı ve özellikle de "girişimcilikte en önemli şey network'tür" diyerek, tanıdığı kişilerle beni tanıştırırdı. Ona göre "weak ties" yani zayıf bağlar yeni fırsatlar yaratmanın anahtarıydı.
"Asla karamsarlık yok!", "Yapacak çok iş var!" derdi her zaman. Onunla konuştuğunuzda sıkça duyabileceğiniz başka sözler ise şunlardı: "Sen boş durmayı sevmezsin", "Nerelerdesin, gene izini kaybettirdin?".
Yaşayan Miras: Nazif Gürdoğan'ın Ardında Bıraktıkları
Bir akademisyen dostumuz, onun için "Son nefesine kadar insanlık için çalıştı" demişti. Nazif Hoca, hep "Hocanın emeklisi olmaz, rahmetlisi olur" derdi. Gerçekten de o, yaşarken durmak bilmeyen bir enerjiydi; rahmetli olduktan sonra ise ardında bıraktığı eserleri, Facebook'taki yazı arşivi ve dostlarıyla yaşamaya devam ediyor.
Hatıralar ve İlham: Maltepe Üniversitesi'nden Bir Anı
Maltepe Üniversitesi'nde Dekan iken çektirdiğimiz bir fotoğrafı hâlâ saklıyorum. O fotoğraf, onun hayat dolu ve ilham verici kişiliğinin bir yansıması gibi. Mekânı cennet olsun. Ne mutlu Nazif Gürdoğan gibi bir insana; davranışlarında Yunus Emre'yi, profesyonel hayatında ise Mimar Sinan'ı kendisine rehber edinmiş bir bilge olarak hayatını tamamladı.
Nazif Gürdoğan'ın bıraktığı miras, sadece eserleriyle değil, hayatımıza kattığı değerlerle de yaşamaya devam ediyor. "Asla karamsarlık yok" demeyi bize öğreten bir dost, bir hoca olarak onu her zaman hatırlayacağız.
10 Ekim 2015’te DİLRUBA’da düzenlenen vizyon toplantısının ardından Boğaz manzarası önünde Ersin Nazif Gürdoğan hocamız. |
Ersin Nazif Gürdoğan Kimdir?
Akademik kariyerine 1972 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde asistan olarak başladı. 1981-1984 yılları arasında Suudi Arabistan'daki Kral Abdülaziz Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1987'de doçent, 1994'te profesör unvanını aldı ve Maltepe Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapıyordu.
Gürdoğan, aynı zamanda Türk edebiyatında önemli bir yere sahip Mavera dergisinin kurucularından biridir ve "7 Güzel Adam" olarak bilinen edebiyat grubunun bir üyesidir. Teknolojinin Ötesi, Kültür ve Sanayileşme, Kirlenmenin Boyutları ve Görünmeyen Üniversite gibi kitapları ile tanınır. Bu eserlerde, teknolojinin toplumsal etkileri ve çevre sorunları üzerine dikkat çekmiştir.
Gürdoğan, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından çeşitli ödüllere layık görülmüş ve 2020 yılında Üsküdar Üniversitesi'nin Yüksek İnsani Değerler Ödülü ile onurlandırılmıştır. Ayrıca, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) kurucu üyeleri arasında yer almıştır.
20 Ağustos 2024'te İstanbul'da hayata veda eden Ersin Nazif Gürdoğan, geride bıraktığı eserler ve fikirlerle yaşamaya devam ediyor. Evli ve üç çocuk babasıydı.
No comments:
Post a Comment