Sunday, June 4, 2023

Adalar'ın deprem riski nedir?

4 Haziran 2014 tarihinde, Adalar Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi olarak  ortak bir çalıştay düzenledik fakat bu çalıştay halka kapalı yapıldı, bu nedenle öğrencilerin halkın önünde sunum yaparak, toplum önünde deneyim kazanma fırsatı olmadı.  Bununla birlikte, Adalar Belediye Başkanı açılış bölümünde yer aldı ve ekte verilen sunumu dinledi.

Öğrencilerimiz depreme karşı jeofizik direnç ölçüm, analiz ve yorumlama konusunda jeofizik sektörüyle saha çalışmalarına katılmışlardı.  Sahada yapmış oldukları deneyim, veri analizi ve yorumlama konusunda kazanmış oldukları bilgilerin, Adalar başta olmak üzere depreme hazırlıkta önemini paylaşmak için hazırlanmışlardı.

Depreme karşı bulunmuş oldukları ilçelerde veya şehirlerde, olası deprem riskinin azaltılması amaçlı çalışmalardan sorumlu yerel yöneticiler. Bunun nedeni, 5393/53 Sayılı Belediye Kanununa Göre, Belediye Yöneticilerinin 'Deprem  Zararını Azaltacak Projelerin Geliştirilmesi ve Depreme Hazırlık Amaçlı Eğitimler' vermeleri bekleniyor.

Sonuç olarak, Üniversite olarak depreme karşı bilgi ve deneyimi en azından belediye meclis odasında öğrencilerimizle paylaştık.  Arzu edilen, belediye meclis üyelerinin de katılması, üniversite-belediye ortaklı bir çalışmanın ileriye dönük geliştirilmesinin sağlanmasıydı.  Fakat beklenen olmadı, en azından üniversitede sorumlu olduğum ders kapsamında, 'Afet Riskinin Azaltılmasında Jeofizik Mühendisliği' konusunda katkı vermeye açık olduğumuzu ve vermek için öğrencilerimizle fiziken belediye bünyesinde etkinlik yaparak göstermiş olduk.

2014 tarihinde yapılan sempozyumun üzerinden yaklaşık 10 sene geçti, bu arada Türkiye'de 1000 yıldan az olmayacak bir tekrarlanma potansiyeline sahip DUBLE depremler ile yıkılan yüzbinlerce bina ve ölen 50,000'den fazla insanımızı kaybettik.

Deprem zararlarını azaltacak bilimsel potansiyel üniversitelerde var fakat bunu kullanacak yerel yönetimde eyleme dönük çalışmalara dönüştürecek kuvvetli irade olması gerekiyor.



No comments:

Post a Comment

Yaşam Bilimi ve İlimlerin Önemi: Geçmişten Günümüze

ARZIN YARATILIŞ SÜRESİ