Monday, June 26, 2023

M4.7 Türkiye - Irak Depremi



  1. Türkiye - Irak sınırında meydana gelen M4.7 depremi ile ilgili olarak @EMSC tarafından veriler derlendi.  Özellikle, Arabistan Levhası'nın kuzeye hareket etmesiyle Türkiye'nin GD Anadolu sınırında oluşan Bitlis-Bindirme kuşağında ki deformasyona bağlı olarak gelişen bir deprem. 
  2. Depremle ilgili olarak vatandaşların deprem ihbarlarından toplanan şiddet verileri depremin etkisinin şiddet aralığı olarak ortalama 2-5 aralığında değiştiği, depremin etki alanının da 400 km uzaklığa kadar ulaştığı görülmektedir.

  3. Depremin meydana gelmiş olduğu alanda 1960-2023 yılları arasında derlenen verilerden görüldüğü üzere, depremin yakın civarında büyük depremler meydana geldiği görülmektedir, fakat depremin meydana geldiği alanda büyük deprem verisi 1960'dan gümümüze kadar olan zamanda gözlenmemiştir.  Tarihsel dönem (1960-öncesi) bakılması yararlı olur.
  4.  Depremin kırılma mekanizması çözümlerine bakıldığında yatay gerilmeli bir deprem olduğu görülmektedir.  Kırılma mekanizması çözümlerinde depremin derinliği çok sığ (2km) verilmiştir.
  5. Depremin meydana gelmiş olduğu alanda ki kırıklar, AFEAD veri tabanından indirildi, ve bu veriler Google Earth üzerine taşınarak, EMSC üzerinden 2004-2023 yılları arasında meydana gelen depremlerle ilişkilendirildi.  Depremin meydana gelmiş olduğu alan, tespiti önceden yapılmış bir kırık üzerine denk gelmiyor fakat depremin kuzey ve güneyinde D-B yönlü giden kırıklar olduğu görülüyor.  Kırıkların güvenilirliği ile ilgili rapor verileri, kırık verilerinde ki güvenlik seviyesinin farklı olduğunu göstermektedir.
  6.  USGS depremin büyüklüğünü MB olarak 4.3 verilmiştir.







No comments:

Post a Comment

Malatya İli'nde 18 Eylül 2024 Depremi: Sismik Etkiler ve Toplumsal Sorumluluk

18 Eylül 2024 sabahı, saat 03:22'de , Türkiye'nin doğusunda bir kez daha sarsıldı. Malatya'nın 31 km güneydoğusunda , Çelikhan&...