Monday, June 12, 2023

Zemine Bağlı Deprem Riski

TAMAMINI OKU
6 Şubat 2023 Türkiye depremlerinde ortaya çıkan yıkımın altında, jeofizik direnç aranmadan yapısal direncin olamayacağı gerçeğidir. Makalede, yapısal deprem riskinin azaltılmasında jeofizik gerçekliğin etkisi tartışılıyor. 

Türkiye deprem bakımından riskli bir coğrafyada yer almaktadır. Arap levhasının Anadolu levhasını güneyden hareket ederek sürekli belirli hızlarla sıkıştırması nedeniyle ülkemizde 3 önemli ana fay hattı bulunmaktadır: Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı. Bu nedenle ülkemizde inşaat sektöründe çalışan her bireyin ve ilgili deprem yönetmeliklerini düzenleyen kurumların deprem riskini her zaman göz önünde bulundurarak bilinçli bir yaklaşım içinde olması; deprem esnasında yapılması gerekenler, deprem öncesinde alınabilecek önlemler, konut satın alırken ya da kiralarken dikkat edilmesi gerekenler konusunda vatandaşların bilinçlendirilmesi; olası bir depremde en çok insanın etkileneceği yapılar olan hastanelerde çalışan sağlık personellerinin, hekimlerin, hastane yöneticilerinin depremin risklerinin ve bu riskleri azaltmaya yönelik alınabilecek önlemlerin farkında olması ve bu farkındalığa uygun davranış geliştirmesi oldukça önem arz etmektedir.



No comments:

Post a Comment

Malatya İli'nde 18 Eylül 2024 Depremi: Sismik Etkiler ve Toplumsal Sorumluluk

18 Eylül 2024 sabahı, saat 03:22'de , Türkiye'nin doğusunda bir kez daha sarsıldı. Malatya'nın 31 km güneydoğusunda , Çelikhan&...