İstanbul depremi gerçekte yok çünkü İstanbul merkezli depreme neden olacak bir kırık bulunmuyor. Kısaca, İstanbul'da hasara neden olacak depremler var ve bu depremlerde önemlileri Marmara denizinin kuzeyinden veya güneyinden geçen Kuzey Anadolu kırıklarından herhangi birisinin neden olacağı bir depremle İstanbul, tarihte hasar almasına benzer hasar alacak.
1999 Izmit depremi meydana geldiğinde, Dünya haber ajanslarına, Avcılar depremi olarak geçti çünkü Avcılar'da yıkılan EV, ölen insan, sakatlanan veya yaralanan insan sayısı zirve yaptı. Modern sismoloji ile depremlerin iç veya dış merkezlerini tespit edebilmemizle ilgili gelişme çok eskiye gitmiyor. Avcılar'da meydana gelen hasar, modern sismoloji öncesi meydana gelseydi 17 Ağustos depremi tarihe birden fazla deprem olarak geçecekti. İzmit depremi, Gölcük depremi ve Avcılar depremi olarak çünkü tarihsel verilerde hasarın izleri üzerinden depremlerin yer ve büyüklükleri belirleniyor. Belki de, Türkiye'de bir günde üç deprem meydana geldi şeklinde kayıtlara not düşülecektir. Benzer durum, tarihsel dönemde meydana gelen pek çok deprem için geçerli olabilir.
1999 İzmit depremi, İstanbul'un en doğusundan en batısına hasara neden oluyor, ortaya çıkan hasar dağılım verisinde kırmızı renkli alanlar maksimum gözlenen hasarı ve alanın büyüklüğü gösteriyor. Bakıldığında, maksimum yıkım veya birinci dereceden hasar İstanbul'un Avrupa yakasında var, ve bu alan İzmit depremine uzak.
Deprem dalgaları yayılır, yakında zeminin jeofizik direnci yüksek alandan hızlı ve hasar bırakmadan geçer, fakat uzakta olsa zeminin jeofizik direnci düşük olan yerden yavaş ve hasarı büyüterek devam eder.
Kısaca, depremin meydana geldiği dış merkeze uzak olması Avcılar'ı veya genel anlamda İstanbul'un batı yakasını depremin yıkım gücünden kurtarmamıştır. Farkı bir senaryo ile, İstanbul Asya yakasında ki zemin ile Avrupa yakasında zemini yerdeğiştirdiğimiz varsayımı ile bir senaryo çalışması yapsak, yakınlığı etkisine bağlı olarak hasarın gözlenenden çok daha yüksek olacağını tahmin etmek zor değil.
No comments:
Post a Comment