Thursday, June 1, 2023

Dünya'da güçlü meslekler, güçlü meslek örgütleriyle ortaya çıkabilir!

Türkiye'de depreme karşı hazırlıkta mezun mühendislerin denetimi, bilgilerinin güncellenmesi ve Profesyonel Mühendislik sertifikasyonu açısından 'mezun üniversitesi' olarak çalışacak küresel meslek oda standartlarına ihtiyaç var! 

Yıllar önce meslek örgütlerinin Türkiye'de ve Dünya'da karşılaştırılmasıyla ilgili bir yazı yazmıştım ve bu yazıyla ilgili olarak facebook hatırlatma yapınca konuyu hatırlatmak açısından kısa bir not yazmayı düşündüm.  6 Şubat 2023 depreminden sonra ortaya çıkan büyük kayıplar, yer mühendisliği açısından eksikleri ortaya çıkardı.  Bunun en temel nedeni, yer mühendisliğinden deprem riskinin azaltılması amaçlı yararlanılması açısından, depremin meydana geldiği illerde çok iyi olunmadığı, yerin fiziksel alt yapısından kopuk şehirleşme modeliyle ortaya çıkan yıkımların ilişkili olduğu çok net görüldü. Yeryüzünde depreme karşı dirençli şehirlerin olduğu ülkelerde, meslek odalarının siyaset üstü ve bilimsel eksenli yapılanmasının çok önemli olduğuna dikkat edilmesi gerekir. Benzer durumun Türkiye'de en kısa zamanda yapılanmasını sağlayacak değişime ihtiyaç olduğu açıktır. Konuyla ilgili olarak detayların tartışıldığı makalemde yıllar önce bu konuyu tartışmıştım.  İlgili olanlar okuyabilir.












No comments:

Post a Comment

Deprem Tehlikesine Karşı Dikkat: Dünyamız Neden Hareket Ediyor?

Dünya’nın Sürekli Hareket Eden Yapbozu Dünyamız, dev bir yapboz gibi birbirine geçmiş plakalardan oluşan bir dış katmana sahip. Bu plakalar,...