Tuesday, June 6, 2023

Jeofizik Enerji!

 

Türkiye Jeotermal Enerjide öne çıktı fakat "Jeotermal Deprem Büyüklük" sınırı henüz getirmedi! Ülkemizde meydana gelen depremlerin bir kısmı ‘Jeotermal Depremler’ ve bu depremlerin üst sınırı Mw=4’den fazla olmayacak şekilde ‘Jeotermal Enerji Üretimi’ yapılması ile ilgili düzenleme yapılması şart.
Türkiye'de Jeotermal Kaynaklar kullanılarak 'Jeofizik Enerji Şehirleri' durumuna gelen pek çok ilimiz ortaya çıktı.
Jeofizik Enerji Üretim tesislerinin kurulması ve işletilmesi oldukça maliyetli, ve üretime bağlı olarak yerin altında Jeofizik Gerilmenin değişmesine bağlı olarak yükselecek insan kaynaklı deprem riski, Enerji Şehirlerine dönen bu illerde yaşayan insanlar için endişe verici.
Jeofizik Enerji Şehirlerine dönen bu illerde ki Jeofizik Gerilmelerde ki değişimleri takip edecek 'Sismoloji İzleme Merkezleri' kurulması zorunlu hale getirilmesi çok yararlı olur. İlave olarak, Jeotermal Enerji Üretimi ve Deprem Sayısı arasında ki değişimin şirket sayfalarından günlük yayınlanması zorunlu hale getirilmelidir.
Amerika'da Oklahoma Şehri önemli bir Jeofizik Enerji Şehri. Bu şehirde, Jeofizik Enerji üretimine bağlı olarak yükselen kontrolsüz üretim neticesinde oluşan deprem sayısında ki artış ve daha büyük depremlerin meydana gelmesi sonucu bu şehir deprem riski 'en düşük şehir' durumdan, deprem riski 'en yüksek şehir' durumuna dönüştü.
Jeofizik Enerji Şehirlerine dönen Türkiye'nin herkesçe bilinen şehirlerinde, AFAD kurumu tarafından veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 'Jeofizik Enerji Şehirleri Takip Merkezleri' kurulması 'çok geç olmadan' yararlı olur.


No comments:

Post a Comment

Malatya İli'nde 18 Eylül 2024 Depremi: Sismik Etkiler ve Toplumsal Sorumluluk

18 Eylül 2024 sabahı, saat 03:22'de , Türkiye'nin doğusunda bir kez daha sarsıldı. Malatya'nın 31 km güneydoğusunda , Çelikhan&...