Saturday, June 3, 2023

Deprem Afetleri'nde Dünya Yüzyılı (1923-2023)

 

Yüzyılın Deprem Afet (1923-2023) Zararları ülkelere göre nasıl değişiyor? 


Uluslararası Afet Veri Bankası üzerinden son yüzyılda depremlere bağlı olarak ortaya çıkan afet zararlarına göre bir araştırma yapıldığı zaman, 1923-2023 yılları arasında ülkelerin sıralaması veriliyor.

Son 100 yüzyılda, depreme afetinde önde olan ülkelere bakıldığında bu ülkeleri sırasıyla bakıldığında ilk üç sırada yer alan ülkelerin içerisinde Endonezya, İran ve Türkiye dikkat çekiyor.



Yeryüzünde meydana gelen her yüz depremden yaklaşık % 80 oranında Ateş Çemberi 'Ring of Fire' olarak bilinen alanda meydana geliyor fakat bu alanda olmayan ancak, %20 oranında depremlerin meydana geldiği ikincil derecede deprem bölgesi olan alanda olan iki komşu ülke olan Türkiye ve İran'ın olması durumu, depreme bağlı afete karşı savunmasızlık durumunda olması çok net gözüküyor.

Bununla birlikte, Ateş Çemberi olarak bilinen cografya'da yer alan başta Japonya olmak üzere diğer ülkelerde depreme karşı afet durumunda ki savunmasızlık durumunun daha düşük olduğu görünüyor.

Deprem tehlike durumu açısından ikincil derecede bir bölgede yer alan ülkelerin, deprem riski açısından önde yer alıyor olması durumu, 'Depreme Karşı Savunmasızlık' durumuyla ilgili olarak savunma gücünü yükseltmelerinin önemli bir jeofizik güvenlik durumu olduğunu açıklıyor.

No comments:

Post a Comment

Malatya İli'nde 18 Eylül 2024 Depremi: Sismik Etkiler ve Toplumsal Sorumluluk

18 Eylül 2024 sabahı, saat 03:22'de , Türkiye'nin doğusunda bir kez daha sarsıldı. Malatya'nın 31 km güneydoğusunda , Çelikhan&...