Tuesday, June 20, 2023

Son meydana depremler (M4.6 Göksun Depremi)

 

  1. 6 Şubat 2023 Türkiye duble depremlerinden sonra Doğu Anadolu Fay Zonu (DAFZ) boyunca harekete geçen kırık sistemlerinde depremler olmaya devam ediyor.  Türkiye'nin önceden tespit edilen kırıklarıyla ilişkili olarak meydana gelen depremler, tespiti yapılamamış kırıklarla ilişkili olarak diri kırık verisinin güncellenme ihtiyacını ortaya çıkarıyor.
  2. Meydana gelen deprem büyüklük olarak M4.6 büyüklüğünde bir deprem olsa dahi şiddet etkileri geniş bir alana yayılmış durumda. İki büyük depremle hasar alan bölgede ki binalarında dayanımları, büyük depremler sonrası meydana gelen bağımlı artçılar ile dirençlerini kaybediyor.  Yıkılmayan fakat farklı ölçekte 'ağır, orta veya hafif' hasar almış binalarda riskler devam ediyor.  Bunun nedeni sürekli depremler ile sarsılma olayı.  Bu durum, "Damlayan su taşı deler. Taşı delen suyun gücü değil sürekliliğidir."' latin atasözü ile açıklamam duruma benzer süreç yaşanıyor, sürekli meydana gelen depremler büyük değil ve belki de su damlası gücünde fakat gücü ve yapılara etkisi ve hasar şiddetini büyütme nedeni sürekli olmasından geliyor. Sonuç olarak, M4.6 büyüklüğünde bir deprem ile yayılan dalgaların sarsım gücü, 400 km uzaklığa kadar hissediliyor.
  3.  M4.6 depremi genel olarak orta büyüklükte (4.5<M<6.0) olan bir deprem ve genel olarak çok uzun mesafelerde normal koşullarda şiddete neden olmaması gerekir. Yakın alanlarda I=6 şiddet büyüklüğüne ulaştığıyla ilgili rapor edilmiş veri var.

  4. Depremin kırılma mekanizması, kırılma için açığa çıkan enerjinin düşey gerilmeli olduğunu açıklıyor.  Kırılma mekanizması, normal kırılma rejimiyle ilişkili ve bu haliyle 6 Şubat 2023 depremlerine neden olan kırılma sisteminden farklı bir kırılma mekanizmasına sahip.  Normal kırılma, açılmaya bağlı olarak aşağı doğru harekete bağlı kırılma olarak açıklanabilir.



No comments:

Post a Comment

Overview of the Gutenberg-Richter Law