Wednesday, June 21, 2023

Depreme Karşı Jeofizik Risk Yönetimi!

 


Bir ülkede yerel yönetimlerin vatandaşlarına açıklamakla sorumlu olduğu en temel veri, "Jeofizik Kalite" verisidir!

Jeofizik Kalite en az beş kategoriye ayrılır, ve Jeofizik Kalite İndeksi ZA,ZB,ZC, ZD,ZE olarak gösterilir.

Bir gayrimenkul almaya gittiğiniz zaman ve özellikle yeni yapılmış gayrimenkul projeler için Yapı Denetim Raporu'nda Jeofzik Kalite yazar.

Yapı Denetim Formunu istemeniz gerekir. Jeofizik Kalite durumunu bilmeniz ve Jeofizik Kalite'ye bağlı olarak bir Deprem'de Bina'nın deprem şiddetinin değiştiğini bilen bilinçli vatandaşlar olmanız çok önemlidir.

Jeofizik YÜKSEK Kalite Zeminler, Yapı Denetim Formunda ki Zemin Durumu bölümünde 'ZA ve ZB' olarak gösterilir. ZA kalite olarak ZB'den çok daha iyidir.

Jeofizik DÜŞÜK Kalite Zeminler ise, Yapı Denetim Formunda ki Zemin Durumu bölümünde 'ZD ve ZE' olarak yazar. Tabi ki, ZD zemin ZE'ye göre daha iyidir.

Jeofizik ORTA Kalite Zeminler ise, ZC olarak gösterilir.

Bir bina'da deprem riskini bir depremde Jeofizik Kalite etkiler. Yaşam Kaliteniz için Jeofizik Kalite seçimine önem verin.

Mühendislik Fakülteleri içinde 'Deprem Bilimi=Sismoloji' Anabilim Dalı Jeofizik Mühendisliği bölümleri içinde yer alır.

Görüşüme göre, Sismoloji Mühendisliği olarak ayrı bir bölüm olarak ortaya çıkması daha yararlı olur, ve inanıyorum çok yakın zamanda buda gerçek olacak. Neden?
Amerika'da ki TOP Üniversitelerin Lisans Üstü Programlarında Sismoloji ve Jeofizik birbirinden ayrı iki bağımsız program olarak hizmet veriyor.

Ülkemizde her şeyi öğrenci öğrensin derken, bir şeyi öğrenemeden öğrencilerin mezun edildiğini biliyoruz. Bu nedenle, Sismoloji Mühendisliğinin yakın zamanda ayrılması, iyi Sismoloji eğitimi almış 'Sismoloji Mühendislerinin' yetiştirilmesine Deprem Riski altında ki ülkelerin çok ihtiyacı var.
Dünya'da bir deprem ile ölümleri tetikleyecek Jeofizik kötü zeminlerin belirlenmesinde standartlar yerleşmiştir.

Jeofizik Kötü Zeminlerin üstünde ki binaların çok büyük hasar aldıkları, ve depreme bağlı ölümleri çoğalttığını biliniyor.

Benzer şekilde, Jeofizik İyi Zeminlerin üstünde ki binalara depremin gücünü iletmediği, bir frenleme mekanizması yaparak Binaların Deprem Güvenliğini yükselttiği de biliniyor.

Tüm bu bilinen gerçekler ışığında Eurocode Deprem Mühendisliği Standartları, Jeofizik VS30 Sismoloji Projelerini zorunlu tutuyor.

İlave olarak, binanın yapılacağı bir zeminin, yapılaşmaya uygunluğunun ortaya çıkması için en az 30 metre derine kadar mevcut tüm tabakaların Jeofizik VS30 Sismoloji hız büyüklerinin en doğru şekilde tespit edilmesini şart koşuyor.

Ayağınızı koymuş olduğunuz yerden aşağı kadar 30 metrelik bir derinlik içinde tüm Jeofizik Malzeme Kalitesinin ortalamasının bulunmasını, en az 5 yıl saha deneyimi olan profesyonel mühendislerce tespit edilmesini istiyor.

Jeofizik Zemin Kalitesinin doğru belirlenmesi için geliştirilen teknolojik standartları da tek tek sayıyor.

İlave olarak tüm bu yüzey boyunca çalışmaları da yeterli görmüyor, 30 metre derinlikte bir kuyu açılmasını ve bu koyu boyunca direkt Jeofizik VS30 Kuyu Projesini şart koşuyor!

Tüm bunlar neden isteniyor? Yeter ki deprem olduğunda ölüm makinasına dönecek bir Jeofizik Zemin üzerine bina yapılmasın, insan canı tehlikeye atılmasın!

No comments:

Post a Comment

Deprem Tahmininde Bilim ve Gerçeklik

Deprem tahminleri, bilim dünyasında uzun zamandır tartışılan ve büyük merak uyandıran bir konu. Peki, gerçekten depremi önceden tahmin edebi...