Thursday, June 8, 2023

Yüksek Lisans Bir Kaçış Yolu Mu?

 

  1. Yüksek Lisansa giren öğrenci sayısı ile yüksek lisanstan mezun olan öğrenci sayısı arasında ki fark ülkelere, bölümlere ve üniversitelere göre araştırılabilir. Fakat, Kuzey Amerika ve Avrupa Üniversitelerinde burslu lisans üstü çalışmalara katılan öğrenciler için durum farklı!
  2.  Kuzey Amerika gibi ülkelerde Lisansüstü pozisyonlar tamamen burslu olduğu durumda bile ülkenin mezunlarına sunulan bursu yeterli olmuyor, bu nedenle yeryüzünden istenen koşulları sağlayan öğrenciler ile lisans üstü öğrenciler ile üniversite akademik/eğitim çalışmaları sürüyor.
  3. Tam burslu olmayan lisansüstü programlara kayıtlı öğrencilerden geri dönüş alınması çok beklenen bir durum değil fakat bu durumda da çalışmalar yapanlar çıkabiliyor. Üniversiteler içinde ki bilimsel döngü ve yenilenme için tam burslu lisans üstü öğrencilerin bulunması şart.
  4. Türkiye'de Yüksek Lisans programları kapsamında tam burslu olarak fakülte içinde çalışmayan öğrencilerle ilgili sonuçların araştırılması iyi olabilir fakat iyi sonuç alındığı söylenemez. Ders kısmını tamamlayan öğrenciler, araştırma ve tez kısmında kayboluyor.  Nedenleri var!
  5. Bilimsel araştırma bir takım işidir ve araştırma bölümü kısmında araştırma ekibi ile yakın çalışma yapacak aynı ortamda bulunulması gerekir.  İlave olarak, 7/24 açık ve canlı üniversite içinde bilimsel çalışma ortaya çıkartılabilir. Çünkü, bilimsel çalışmada zaman sınırı yok!


No comments:

Post a Comment

Deprem Tehlikesine Karşı Dikkat: Dünyamız Neden Hareket Ediyor?

Dünya’nın Sürekli Hareket Eden Yapbozu Dünyamız, dev bir yapboz gibi birbirine geçmiş plakalardan oluşan bir dış katmana sahip. Bu plakalar,...