Friday, June 16, 2023

M=10 büyüklüğünde deprem meydana gelebilir mi?

M=10 büyüklüğünde bir deprem meydana bugüne kadar gelmedi fakat böylesine büyük bir depremin teorik olarak olasılıklı olduğunu düşünen Japon bilim insanları var. Şöyle ki, "Tahmin, 10 büyüklüğünde bir depremin kaçınılmaz olarak gerçekleşeceği anlamına gelmiyor" diyor üniversitenin Depremler ve Volkanik Patlamaların Tahmini Araştırma Merkezi'nde profesör olan Toru Matsuzawa. "Eğer gerçekleşirse, her 10.000 yılda bir gerçekleşecek."
Benzer soruya USGS tarafından verilen yanıt aşağıda ki gibi:
"Hayır, 10 veya daha büyük büyüklükte depremler olamaz. Bir depremin büyüklüğü, meydana geldiği fayın uzunluğu ile ilgilidir. Yani, fay ne kadar uzun olursa, deprem o kadar büyük olur. Bir fay, Dünya'nın kabuğunu oluşturan kayalarda, her iki taraftaki kayaların birbirlerinin yanından geçtiği bir kırılmadır. 10 büyüklüğünde bir deprem üretecek kadar uzun bir fayın var olduğu bilinmemektedir ve eğer olsaydı, gezegenin çoğunun etrafına uzanırdı. Şimdiye kadar kaydedilen en büyük deprem, 9 Mayıs 5'ta Şili'de neredeyse 22.1960 mil uzunluğundaki bir fay üzerinde 1.000 büyüklüğünde bir depremdi. kendi başına bir "mega deprem".

Genel olarak teorik olarak mümkün fakat bunun için 10,000 yıllık bir enerji birikiminin zorunlu olduğunu belirten uzmanlar ile birlikte, yeryüzünde bugüne kadar olmadı ve olamaz şeklinde kurumsal açıklamaların yapıldığı bir soru.

Peki 10 Depremi olsa nasıl olurdu sorusunun cevabını, insanlar 10 Earthquake isimli 2014 yılında çevrilmiş bir filimle vermeye çalışmışlar.



No comments:

Post a Comment

Malatya İli'nde 18 Eylül 2024 Depremi: Sismik Etkiler ve Toplumsal Sorumluluk

18 Eylül 2024 sabahı, saat 03:22'de , Türkiye'nin doğusunda bir kez daha sarsıldı. Malatya'nın 31 km güneydoğusunda , Çelikhan&...