Tuesday, June 13, 2023

Akademik Makale Özeti Nasıl Yazılır?

Akademik çalışmalarda en önemli bölümlerin başında özet yazılması gelir fakat özet yazma kısmında deneyim kazanmak kolay değil. Genellikle, akademik çalışmalara başlayan akademisyen adayları özet yazmadan önce, çalışmış oldukları alanda yazılmış özetleri okurlar ve genel çerçevenin ne olduğunu anlamaya çalışırlar.
TAMAMINI OKU

Akademik özet genel anlamda, bir makalenin küçültülmüş halidir.   Genel olarak akademik makale yazım taslağında, 'Giriş, Yöntem, Veri, Sonuç' sıralaması takip edilir, 200 kelime veya 500 kelime olacak şekilde yazılması beklenir.

Makaleler araştırma ve derleme makale olarak ikiye ayrıldığı için derleme makalede, yöntem kısmı kaynaklara ulaşılmasında izlenen yol, veri kısmı da makale seçiminde tercih edilen yol ve sonuç kısmı da geleceğe ilişkin bilinenlerin dışında beklenen sonuçlarla ilgili olmalıdır.

Bilimsel toplantılarda akademik özet ve makale için TURNITIN taraması yapılmaktadır ve bu nedenle makale özeti yazmada özgünlük temel kuraldır. Akademik özet, makale, sunum gibi yumuşak beceriler için eğitimlere ihtiyaç vardır, bu nedenle 'Uygulamalı Akademik Yazım', 'Uygulamalı Akademik Sunum' başlıklı eğitimlerin alınması tavsiye edilir.  Genel olarak, üniversiteye hazırlık dersleri olarak Kuzey Amerika üniversitelerinde verilen 'Yumuşak Beceri' eğitimleri Türkiye'de yeterli oranda yoktur, çünkü kalabalık sınıf ortamında, 'Uygulamalı Yumuşak Beceri' eğitimleri verilmesi zorluğu ortadadır.




No comments:

Post a Comment

Malatya İli'nde 18 Eylül 2024 Depremi: Sismik Etkiler ve Toplumsal Sorumluluk

18 Eylül 2024 sabahı, saat 03:22'de , Türkiye'nin doğusunda bir kez daha sarsıldı. Malatya'nın 31 km güneydoğusunda , Çelikhan&...