Thursday, June 15, 2023

Deprem İstasyonları ve İşletilmesi

Avrupa ve Akdeniz de ki deprem istasyonlarının dağılımı ekli haritada gösterilmektedir.  Ülkemizde ki deprem istasyonları ile İtalya’da ki deprem istasyonları arasında ki nicelik farkına bakıldığında, ülkemizde deprem istasyon sayısı yetersiz kalmaktadır.  Bugün için ülkemizde mevcut ve UDIM tarafından işletilen deprem istasyon sayısı kısa (30) ve geniş (97) periyotlu olmak 130 civarındadır.  Bu sayının yeterli olduğunu söylemek mümkün değildir.   Bununla birlikte, Marmara bölgesinde kurulmuş deprem istasyonları sayısı ile ülkemizin geri kalan bölgelerinde kurulmuş deprem istasyonları sayısı arasında da bir fark dikkati çekmektedir.  Deprem istasyon sayısının, büyük deprem tehlikesi altında olan Japonya ve Amerika’da ki dağılım standardına ulaştırılması gerekir.  Japonya’da yaklaşık 20 km aralıklarla deprem istasyonları kurulmuştur, ve deprem istasyonu sayısı 1000’nin üzerindedir.

Amerika Deprem Servisi, ülkemiz için model olarak alınabilir. Bu modele göre deprem istasyonlarının alımı yapılır ve işletilmesi şartı ile üniversiteleri dağıtılabilir.  Maalesef, bugün için deprem istasyonu kurma, ya da kendi okumuş olduğu bölüm tarafından işletilen istasyonları kullanan bilim adamları ve onunla çalışan öğrencilerin sayısı sinirlidir.  Çünkü, ülkemizde deprem istasyonu kurma ve işletme ülkemizde bir kaç üniversite tarafından yapılmaktadır. Deprem istasyonu kurma ve işletmesi merkezi olmaktan çıkarılmalı, ve ülkemizin şehirlerinde kurulmuş üniversitelerin işletmeleri için açılmalıdır.  Ülkemizde deprem sorunu ancak, kentsel bazda mevcut üniversitelerin ve yerel yönetimlerin deprem sorunu ile ilgilenmesi ile çok daha çabuk ve sağlıklı bir şekilde incelenebilir.

Yazının yayın tarihi: 15 Haziran 2010

No comments:

Post a Comment

Malatya İli'nde 18 Eylül 2024 Depremi: Sismik Etkiler ve Toplumsal Sorumluluk

18 Eylül 2024 sabahı, saat 03:22'de , Türkiye'nin doğusunda bir kez daha sarsıldı. Malatya'nın 31 km güneydoğusunda , Çelikhan&...