Tuesday, June 6, 2023

Rezonans nedir?

Deprem hasarının en önemli nedeni yerin fiziksel durumunu dikkate alınmadan yapıların projelendirilmesi ve yerin fiziğinden kopuk şehirleşmenin ortaya çıkmasıdır. Yerin salınımı sabit değildir ve yerin jeo-fiziki direnç durumuna göre değişir. 

Dünya'da deprem ülkeleri var, ve bu ülkeler temelde ikiye ayrılır.  Çok büyük Jeofizik 'Tehlike' altında olan ülkeler, ve büyük Jeofizik 'Tehlike' altında olan ülkeler.  Ring of Fire 'Ateş Çemberi' olarak bilinen ve Pasifik Okyanusunu çevreleyen ülkeler, Çok Büyük Jeofizik Tehlike altında olan ülkelerdir.  Çünkü, bu bölgede meydana gelen depremlerin 'Jeofizik Büyüklüğü' 8 ve üzerindedir, ve bununla birlikte bu bölgede levhaların hareket hızları çok hızlı olduğu için 'Jeofizik Tehlike Periyodu' yüksektir.

Çok büyük Jeofizik Tehlike altında olan ülkelerde Jeofizik Risk yıllar içinde 'Deprem Dirençli Jeofizik Şehirleşme' ile azaltılmıştır.

Kısaca, Jeofizik Tehlike meydana gelecek bir depremin 'Büyüklük' ve 'Tekrarlanma Sıklığı' ile ilişkilidir.  Fakat Jeofizik Risk, bir ülkenin deprem riskini azaltacak önlemli, risk azaltıcı 'Jeofizik Şehirler' ile dönüşümü ne kadar sağladığıyla ilişkilidir.

Mesela, Jeofizik Şehirleşme Vizyonu ile Rezonans Riski ortadan kaldırılabilir.  Rezonans, yerin 'Jeofizik Titreşim' büyüklüğünü esas alan şehirleşme biçimidir.  Bunun anlamı, Jeofizik Şehirleşme Modeli esas alınırsa, kat yükseklikleri veya dikey yapılaşma hiç bir zaman yerin Jeofizik Titreşim Büyüklüğünü AŞAMAZ.  Aştığı durumlarda ne mi olur?  Felaket!  Jeofizik Yer Titreşim Tolerans Büyüklüğü aşıldığı YERDE Kat parçalanır!  

Sonuç olarak, Jeofizik Şehirleşme Vizyonu CAN ve MAL emniyetini sağlama alan bilimsel veya akıllı şehirler kurulmasının temelidir.




No comments:

Post a Comment

Neden Bina Kimlik Sertifikaları Deprem Ülkelerinde Önemli?

Bir binanın üzerinde bir barkod içeren bir plaket gördüğünüzü hayal edin. Merakla telefonunuzla tarıyorsunuz ve anında bina hakkında geniş b...