Tuesday, June 6, 2023

Jeofizik Risk Nedir?

  1. İYİ DURUM: Depremin olduğu iç merkezde kırılma meydana gelir, iç merkezden yayılan sismik dalga enerjisi zeminin fiziksel direnç durumuna göre büyütülür.  Kaya nitelikli İYİ zeminde (1) sismik dalga hızlanır ve hasar şiddeti oluşmaz.
  2. KÖTÜ DURUM: Zemin direnci zayıf (3) ve çok zayıf olan alanlarda sismik dalga hızları yavaşlar, yıkım gücünü temsil eden dalga genlikleri büyür ve sonuçta hasar şiddeti pik yapar. 

Dünya'da Mekan sahibi olmak her kesin büyük hayali fakat mekan veya gayrimenkul bir Jeofizik Zemin üzerinde oturur.

Gayrimenkul 'Yatırım Risk' Danışmanlığında esas ve öncelikli olan mekanın konumu veya durumu değil, mekanın üzerine oturmuş olduğu Jeofizik Zemin durumunun esas alınması gerekir.

Bir deprem sonrasında Jeofizik Zeminin durumuna bağlı olarak Jeofizik Yapının durumu değişir. Demek ki Jeofizik Yapı veya Jeofizik Mekan olarak yatırım yapılacak bir yapıya bakılması gerekir.

Sorulması gereken soru, beklen büyük deprem olduğunda, Jeofizik Duruma bağlı olarak yatırıma konu olan bir mekan ve gayrimenkul'ün durumu ne olacak? Bu sorunun cevabını, 'deprem olsun görürüz!' şeklinde yanıtlamak mümkündür. Depreme bağlı mekânsal risk veya gayrimenkul'de meydana gelecek risk durumunun ortaya çıkarılma görevini depreme yükleyebilirsiniz! Veya, deprem olmadan önce, yatırım öncelikleriniz içinde olan 3 binanın 'Jeofizik Risk' durumunu, 'Yapay Jeofizik Deprem' üretilmesine bağlı olarak, deprem olmadan önce 'Jeofizik Zemin Riski' durumunu önceden belirleyebilirsiniz.

Depremlerin önceden belirlenmesi şu an mümkün değil! Fakat bir yatırım amaçlı veya yaşama amaçlı alınacak 3 mekanın, depreme bağlı olarak Jeofizik Zeminde meydana getireceği 'Jeofizik Risk' durumunu önceden belirlemek mümkün.

Ekte ki şekilde 3 Gayrimenkulün oturmuş olduğu Jeofizik Risk durumu 'Gerçek Deprem' belirledi, ve Jeofizik Risk durumu 'Jeofizik İvme Ölçer' ile ölçüldü. Deprem sonrasında, 3 Gayrimenkul arasında çok şiddetli YIKIM ve az şiddetli HASAR gören yapıların ayrımı yapıldı. Bu işi depreme bırakıp, deprem olunca Jeofizik Riskin ortaya çıkmasını isteyenler açısından oldukça riskli bir durum. Çünkü, deprem yalnız mekânsal risk yanında insanların hayatlarını da tehdit ediyor.

Deprem olmadan önce, Jeofizik Yapay Depremler ile mekanların Afet Güvenliği önceden belirlenebilir. Akıllı şehirleşme veya güvenli yatırım, yatırım önceliğini YAPISAL konfora verilerek değil, Jeofizik YER konforuna verilerek gerçekleştirilmesi gerekir!

Son söz olarak, yatırım yapacağınız Gayrimenkul'de önceliğiniz nedir: Jeofizik KONFOR ve Yapısal KONFOR!

Cevap olarak, Jeofizik Konfor veya risk azaltıcı Jeofizik Zemin önceliğiniz ise size yardımcı olabilirim!

Ekte verilen resimde, Jeofizik Konfora göre sıralama yapılması gerekirse, Jeofizik Konforu YÜKSEK YAPI, 1 NO'lu yapıdır. Jeofizik Konforu ORTA YAPI, 3 NO'lu yapıdır. Jeofizik KONFORU SIFIR YAPI ise 2 NO'lu yapıdır.

Jeofizik Konforu öncelemek isterseniz kimden yardım alacağınızı biliyorsunuz! 

No comments:

Post a Comment

Depremler ve Yapı Direnci: Riskleri Anlamak ve Azaltmak

1. Giriş ve Önem Hoş Geldiniz: Türkiye'de bin yılda bir meydana gelen büyük bir depremin incelenmesi. Beklenen daha küçük bir depremken,...