Depremi beklerken, "Jeofizik Güvenli Zemini" depremle açığa çıkacak sismik dalgaların Jeofizik İYİ Zemini bulmasını beklemek, çok büyük JEOFİZİK RİSK olur. Jeofizik Mühendisliği ve çalışan profesyonel mühendisleri sizin için "Yapay Deprem Üretir ve Jeofizik Güvenli Zeminleri" önceden bulur. Depremi ÖNCEDEN Tahmin bir gün muhakkak edilir fakat bu ne zaman olur bilinmez. Depremin ŞİDDETİNİ büyütmeyecek Jeofizik GÜVENLİ Zeminler, yapay deprem enerjisi üretilerek önceden belirlenebiliyor. Yüzde yüz garantili! Güvenli Yaşam alanlarını ÖNCEDEN TESPİT et ve Depremle YAŞAMAYI Seç! Aksi durum çok riskli olur.
Dünya'da bir deprem olduğunda bina hasarlarını ve doğal olarak ölümleri tetikleyecek "Jeofizik Kötü Zeminli Alanların" belirlenmesinde uluslararası standartlar "Eurocode" yıllardır Avrupa Birliği Ülkeleri tarafından kullanılmaktadır. Jeofizik Kötü Zeminlerin "ZD ve ZE" üstünde ki binaların çok büyük hasar aldıkları, ve depreme bağlı ölümleri çoğalttığı biliniyor. Benzer şekilde, Jeofizik İyi Zeminlerin "ZA ve ZB" üstünde ki binalara depremin gücünü büyüterek iletmediği, bir frenleme mekanizması gibi çalışarak Binaların Deprem Güvenliğini yükselttiği de biliniyor.
Tüm bu bilinen gerçekler ışığında Eurocode Deprem Mühendisliği Standartları ve 1 Ocak 2019 yılında yürürlüğe giren "Türkiye Ulusal Deprem Tehlike Haritası" Jeofizik VS30 Sismoloji Projelerini zorunlu tutuyor. Binanın yapılacağı bir zeminin, yapılaşmaya uygunluğunun ortaya çıkması için en az 30 metre derine kadar mevcut tüm tabakaların Jeofizik VS30 Sismoloji hız büyüklerinin en doğru şekilde tespit edilmesini şart koşuyor. İmara uygunluk çalışmalarında Vs50 isteniyor. Ayağınızı koymuş olduğunuz yerden aşağı kadar 30 metrelik bir derinlik içinde tüm Jeofizik Malzeme Kalitesinin ortalamasının bulunmasını, en az 5 yıl saha deneyimi olan profesyonel mühendislerce tespit edilmesini istiyor. VS30 belirlemelerinde farklı yöntemlere bağlı olarak değerlerde değişmeler meydana gelebiliyor ve bu farklılıkların ortadan kaldırılması için ülkemizde deprem riskini azaltılması ile sorumlu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Vs30 ‘Veri Toplama,Veri Analizi ve Veri Yorumlama’ konularında ulusal standartların açıklığa kavuşturulması çok büyük önem taşıyor.
Jeofizik Zemin Kalitesinin yüzeyen doğru belirlenmesi için geliştirilen veri ‘toplama, analiz ve yorumlama’ stamdartlarına ilave olarak, 30 metre derinlikte bir kuyu açılmasını ve bu koyu boyunca direkt Jeofizik VS30 huyu içinden direkt ölçümlerin zorunlu hale getirilmesi ve yüzeyde ki ölçümlerde ki sapmaların ‘hataların’ düzeltilmesi için zorunlu görülüyor. Tüm bunlar neden isteniyor? Yeter ki deprem olduğunda ölüm makinasına dönecek bir Jeofizik Zemin üzerine bina yapılmasın, insan canı tehlikeye atılmasın!
No comments:
Post a Comment