Saturday, June 24, 2023

Beklenen Marmara Depremi Çalışmaları!


Marmara bölgesiyle ilgili olarak büyük deprem beklentisi nedeniyle çok sayıda yapılan deprem sismolojisi çalışmaları bulunmaktadır.  Amacım, referanslara ulaşmayı kolaylaştıran ZENDY uygulamasıyla referanslara ulaşılabilirliği görmekti.  Gerçekten, referanslara ulaşmakta zorlandığım bir yayın olmadı. Seçtiğim bazı yayınlardan sayfaları ekte erdim, yayınla ilgili olarak referans linkini tıklayarak yayının tamamına ulaşma imkanı var.  Seçmeli ders olarak gelecek dönem ders açma imkanım olursa, aşağıda listelemeye başladığım makaleleri ders ortamında öğrencilerle tartışılır formata taşımak, ileriye dönük araştırma için alan alanları bulmayı umut ediyorum.

Friday, June 23, 2023

Liselilere, üniversite ders günü!

Üniversite'de Jeofizik bölümü temel sismoloji ve saha uygula-
maları konusunda bilgi aktarıyor.
Amerika'da uygulanan 'Liselilerin Üniversitelerde Ders Alması' oldukça iyi bir uygulama, benzer uygulamalar ülkemizde vakıf üniversiteleri tarafından 'Liseliler İçin Yaz Okulu' formatında düzenleniyor.  Ülkemizde de her öğrencini, üniversite tercihleri yapmadan önce üniversitelerde girmek istedikleri fakültelerde bir günlük demo ders almaları yararlı olur.  Fakülte, bölüm ve öğretim üyesi alt yapısını gördükten sonra yapacakları, bölüm tercihleri daha yararlı olacaktır.  Üniversite sınavları yapıldı ve tercih dönemi yakında başlayacak, bu aşamada üniversiteler, 'Liseliler İçin Yaz Eğitimleri' düzenleyerek Lise Mezunu gençlere yol gösterebilir, ve öğrenci çekmek için tüm potansiyellerini ortaya koyabilirler

School Today etkinliği kapsamında, Lise Öğrencilerinin Jeofizik Bölümünde ders alması İYİ model.  Lise öğrencileri, üniversite sınavlarından önce üniversitelerde ders almalı, ortamında aldıkları bilgilere uyarlı bilinçli tercih yapmalı. Türkiye'de öğrenciler tercih yapmadığı için kapanmak durumunda olan Yer Mühendisliği bölümleri, 'School Today' modelini uygulamalı, değil mi?  



Türkiye'de ilk bitirme projesi öğrencim!

 

23 Haziran 2014 tarihli facebook üzerinde paylaştığım mesaj dikkatimi çekti, bu vesileyle Türkiye'de ilk bitirme projesi danışmanlığını yaptığım öğrencimin tezini paylaşmak istedim.  Daha önce KFUPM'de çok sayıda bitirme öğrencim olmuştu fakat Türkiye'de ilk olduğu, Amerika'da bir yazılım firmasıyla işbirliği kapsamında yapılan ilk tez olduğu için önemli.  Bu çalışmaların hepsi yayın olacak kapasitede fakat yayın yapacak vakit olmadı!

Türkiye'de İlk Bitirme Projesi Danışmanlığını yaptığım Timuçin Çakır'ın Michigan Technological University'de Yüksek Lisans İçin Kabul Aldığını Öğrendim.  Çok sevindim ve çok daha başarılı olmasını dilerim.  Bitirme Projesi bugüne kadar 12,000 İzlenme ve yaklaşık 1500 Download edilen Timuçin'e ve kendisiyle aynı üniversiteden kabul alan Fatma Sinem Boyacı'ya   Yüksek Lisans Tezi çalışmalarında çok daha büyük başarılar diliyorum.

Wednesday, June 21, 2023

Depreme Karşı Jeofizik Risk Yönetimi!

 

ŞİLİ BAŞARDI!

  1. Deprem Tehlikesi en büyük ülkelerin başında geliyor! Deprem Çemberi "Ring Of Fire" ülkelerin başında geliyor.
  2. 22 Mayıs 1960 yılında Dünya'da yüzyılın meydana gelen en büyük M9.5 depremiyle yıkıldı. Bu depremden ders çıkarmaya çalıştı. 2008 yılında Şili'ye yaptığım ziyarette, depremle yıkılan deniz seviyesinde yerlerin boşaltıldığı ve şehrin Jeofizik dirençli yüksek alanlara taşındığı söylendi.
  3. 2010 Şubat ayında meydana gelen M8.8 depremiyle gene yıkıldı, 500'den fazla insan hayatını kaybetti. Şili bu devasa büyük depremden gene ders çıkardı. Depremin yıktığı yapıların üstüne oturduğu "JeoFizik KÖTÜ Zeminleri" boşalttı. Ulusan Deprem Yönetmeliğini güncelledi, uyarlı yapılaşmayı sağladı.
  4. Deprem dostu "JeoFizik İYİ Zeminli " yerlere şehri ve nüfusu taşıdı. Deprem Tehlike Haritasını güncelledi, depremle yıkılmayacak yapılaşma standartları geliştirdi!
  5. 1 Nisan 2014 yılında meydana gelen M8.2 depremi ile yapılan hazırlıkların karşılığı alındı, ölen insan sayısı iki elin parmak sayısını geçmedi.
  6. Depremi ciddiye alan ŞİLİ, Depreme UYARLI Ulusal Dönüşümünü tamamladı! Depreme DUYARSIZ Jeofizik İYİ Zeminlere HALKINI Taşıdı!
  7. Öldürenin DEPREM Değil, Öldürenin Depremi Ciddiye Almayan İNSANLAR Olduğunu Gösterdi! DEPREM Öldürmüyor İNSAN Öldürüyor!



Seçilmiş özlü sözler

Monday, June 19, 2023

Yukarı Fenese - Develi

Develi Yukarı Fenese'de Çocukluğumda yazın gittiğimde bu evlerin içi canlı, kapısı açık ve etrafında canlılar vardı. Şimdi kimsenin olmadığı bir mekan. Rahmetli Osman Öncel amcamın ve bilinen ismiyle Taşçı Osman'ın Evi.

Vakit bulursam, biraz daha yazmak istiyorum.  Çocukluğumun uğrak yerleri.. kırmızı EV'de babaannem rahmetli, halam, çocukları.  Beyaz taş Ev'de rahmetli amcam ve çocukları yaşardı.  Büyük aile yapısı için harika bir örnek.. güzel günlerdi.  Büyüklerime rahmet olsun.


Erciyes Dağının Gölgesinde


Kayseri Develi ilçesi Erciyes dağının eteğinde tarihi yerleşim merkezidir.  Erciyes gibi büyük volkanik dağlar, verimliliği ve gücü temsil eder.  Develi'de yaşayan her insan her yerden Erciyes dağını görür ve sırtını Erciyes dağına veren çok seçkin bir alanda yaşadığının farkındadır.Develi ilk bakışta anlam olarak karışık gelebilir, tarihi adı kaynaklarda, 'Everek' olarak geçer fakat "  Türklerin Anadolu'ya 1071 yılında girmesiyle Oğuz boylarından Develioğulları obasının bölgeye yerleşmiş,  Selçuklu Sultanı Alparslan'ın yeğeni Develi'nin şimdiki Develi bölgesini fethetmesiyle Selçuklu topraklarına eklenen beldenin adı Develi" olarak kalmıştır.

Erciyes dağı sönmüş bir yanardağ olarak kayıtlara geçmiş, 3917 metre yüksekliğe kadar ulaşan, MÖ 253 yılında püskürdüğü iddia edilen, Alpin kuşağına dahil bir dağdır. Uzmanlar, Erciyes Dağının yeniden aktif olup olmayacağı sorusuna ''Çok uzak, hatta çok zayıf bir ihtimal'' diye cevap veriyorlar ve ilave ediyorlar: “Jeolojik araştırmalar, Erciyes'in tamamen sönmüş bir dağ olduğu gerçeğini ortaya koymaktadır.”. Erciyes dağı çevresinde volkanik deprem etkinliğinin varlığının devam edip etmediğiyle ilişkili olarak bilimsel araştırma yapılması önerilir.  

The Cost of Staying True: The Struggle Between Humanity and Conscience 🌿

"It doesn't matter how good a person you are; you will be seen as the worst person the moment you make your first mistake." 📜...