Saturday, July 29, 2023

Güneybatı Türkiye'de İki Büyük Deprem, 200'den Fazla Artçıyı Tetikliyor!

2020 yılında Afet Haberciliği dersini vermeye başladım. Bu dersin bir hedefi, öğrencilere bilimsel çalışmaları, herkesin anlayabileceği bir dile çevirebilme becerisi kazandırmak. Bu nedenle, Türkiye'deki depremlerle ilgili bir bilimsel makaleyi basitleştirerek haber formatına dönüştürmek üzerine çalışmak istiyorum. Böylece, güncel depremler hakkında afet haberciliği için bir referans çalışma oluşturmayı hedefliyorum.


2023'te Türkiye ve Suriye'deki büyük depremler (7.8 ve 7.5 büyüklüğünde), 200'den fazla artçı depremi tetikledi. Yeni bir çalışma, iki fay hattının haritasını çıkararak bilinmeyen kesimleri keşfetti. Bu faylar, farklı hareket türlerine sahip olabiliyor. Fay hatlarını anlamak ve haritalamak, toplumun deprem tehlikelerine karşı daha iyi hazırlanmasına yardımcı olur (Bailey, F., 2023). 


Türkiye Depremleri: Google'ın Erken Uyarı Sistemi İşe Yaradı mı?

Google Erken Uyarı sistemi kapsamında, Türkiye depremlerinde uyarı mesajı alan kimseyi duymadım, haber bültenlerinde gündem bile olmadı. Keşke, sistemin iddia edildiği gibi çalışsaydı, birçok insan için depremde kurtulma fırsatı sağlanabilirdi. 

Google Erken Uyarı Projesi kapsamında, 6 Şubat depremleri sonrasında pek çok telefon kullanıcısına mesaj gittiği iddia ediliyor. Ancak BBC tarafından yapılan araştırmada bu iddia doğrulanmadı. Eğer Google Erken Uyarı sistemi çalışsaydı, depremin dış merkezi ile mesafesi yüksek olan 13 ilde insanların uyarılması ve kurtulmaları mümkün olabilirdi. 6 Şubat depremleri, meydana gelen mega depremlerin sadece belirli bir bölgeyle sınırlı kalmadığını ve çok uzak mesafelerde yaşayan 13 milyon insanın etkilendiğini gösterdi. Bugüne kadar, Google üzerinden uyarıldığını iddia eden kişilerle ilgili medyaya yansıyan bir haber olmadı. Ancak erken uyarı sistemi, büyük depremlerde insanların kendilerini emniyetli alanlara taşımaları için önemli bir yarar sağlayabilirdi.

Wednesday, July 26, 2023

Depreme karşı korunmak!

 


Depremler, yer altında oluşan büyük sarsıntılarla dünyayı sallayan doğal olaylardır. Bu sarsıntılar, yapıların içine giren ve malzemeleri kırarak, çatlatarak hatta tamamen bozarak enerji açığa çıkarır.

Bazı yapılar depremlere karşı daha güçlüdür. Örneğin, ahşap veya çelik yapılar genellikle sallanmaya karşı daha dayanıklıdır. Ancak tuğla, taş veya kerpiçten yapılmış binalar ise depremlerde daha kolay zarar görebilir.

Depremlerin gücüne göre, yapılar üzerinde farklı etkiler oluşabilir. Bu nedenle, yapılar inşa edilirken depremlere karşı dayanıklı malzemelerin kullanılması önemlidir. Ayrıca deprem anında güvenli alanlara gitmek de hayatımızı korumak için çok önemlidir.

Tuesday, July 25, 2023

Yeni Mezun Oldum Ne Yapmalıyım?

Kozan Depremi - M5.3

Çalışmış olduğunuz alanda ne kadar iyi olursanız olun, bilgilerinizi sorunla ilgili hedef kitlelere ulaştıramıyorsanız yapılan çalışmaların pek bir önemi yok. Kozan'da dün meydana gelen bir depremle ilgili olarak, 'daha büyük deprem olmasını beklemiyorum fakat gelirse şaşırmam' şeklinde yapılan kısa bir açıklama milyonlara ulaşıyor. Buna karşın akademik olarak kapsamlı hazırlamış olduğunuz kısa afet sonrası raporlama açıklamanız sınırlı kalıyorsa, deprem iletişimi konusunda sorununuz olduğu anlaşılabilir. Bu durumda, sürekli olarak paylaşım tekniği üzerinde güncellemeler yapmanız gerekebilir. Deprem veya afet iletişimi özel anlamda, genel olarak bilimsel iletişim konusunda yapacağınız 'dene ve gör' sürecinden farklı bir yol izlenemez. Bilimsel iletişim sürekli olarak güncellenmeli ve etki uyandırıcı paylaşımların yolları aranmalıdır.

Sunday, July 23, 2023

Ölümlü Dünya, Ölümlü İnsan!

Bahçede birbirinden güzel
çiçekler vardı.
Hayat, büyük bir macera gibidir ve hepimiz farklı yerlerde ve koşullarda bu maceraya başlarız. Kimimiz zengin ailelerde, kimimiz de daha fakir ailelerde dünyaya geliriz. Ama önemli olan nerede doğduğumuz değil, hayatta nasıl bir insan olacağımızdır.

Çocukken duyduğum bir söz var ki, sizinle de paylaşmak istiyorum: "Sen doğduğunda ağlıyordun, herkes gülüyordu. Öyle bir hayat yaşa ki; sen ölürken herkes ağlasın, sen gülümse.". Bu, herkesin seni hatırlayacağı ve özleyeceği bir hayat yaşaman anlamına gelir.

The Cost of Staying True: The Struggle Between Humanity and Conscience 🌿

"It doesn't matter how good a person you are; you will be seen as the worst person the moment you make your first mistake." 📜...