Thursday, June 29, 2023

Bana bir bayram verin!

Kurban bayramı günü, çocukları için adanmış hayatın sahibi anneleri-babaları hayatta olanlar kadar olmayanlarda var.  Şükür annem ve babam hayatta, gene onlarla gene bayramlaşma fırsatım oldu fakat bu bayram bir kanadı eksik olanlarda var.  Annesi yaşarken, babası vefat etmiş olanlar! Tersi durum olarak, babası yaşarken annesi vefat etmiş olanlar!  Her ikisi de hayatta olmayan nice insanlar var.  Allah büyüklerimize sağlık versin, onlar yaşarken daha fazla zaman geçirebilme, hoş tutabilme ve haklarını ödeyemesek bile yüzlerinde tebessüme, mutluluklarına araç olmamızla ilgili fırsatlar çoğalsın.
 


Jeofizik Tehlikeye karşı risk yönetimi!

Ayağınızı koymuş olduğunuz yerden aşağı kadar 30 metrelik bir derinlik içinde tüm Jeofizik Malzeme Kalitesinin ortalamasının bulunmasını, en az 5 yıl saha deneyimi olan profesyonel mühendislerce tespit edilmesini istiyor.

Jeofizik Zemin Kalitesinin doğru belirlenmesi için geliştirilen teknolojik standartları da tek tek sayıyor.

İlave olarak tüm bu yüzey boyunca çalışmaları da yeterli görmüyor, 30 metre derinlikte bir kuyu açılmasını ve bu koyu boyunca direkt Jeofizik VS30 Kuyu Projesini şart koşuyor!

Tüm bunlar neden isteniyor? Yeter ki deprem olduğunda ölüm makinasına dönecek bir Jeofizik Zemin üzerine bina yapılmasın, insan canı tehlikeye atılmasın!VS30, zeminin yatay tabakalarının yüzey hızının 30 metre derinliğindeki ortalama değerini ifade eden bir parametredir. Bu parametre, zeminin deprem titreşimlerini nasıl ilettiğini ve yapılar üzerindeki etkisini belirlemek için kullanılır. 

Jeofizik dirençlilik esaslı projelenmiş yapılar!

Mühendislik Fakülteleri içinde 'Deprem Bilimi=Sismoloji' Anabilim Dalı Jeofizik Mühendisliği bölümleri içinde yer alır.

Görüşüme göre, Sismoloji Mühendisliği olarak ayrı bir bölüm olarak ortaya çıkması daha yararlı olur, ve inanıyorum çok yakın zamanda buda gerçek olacak. Neden?

Amerika'da ki TOP Üniversitelerin Lisans Üstü Programlarında Sismoloji ve Jeofizik birbirinden ayrı iki bağımsız program olarak hizmet veriyor.

Ülkemizde her şeyi öğrenci öğrensin derken, bir şeyi öğrenemeden öğrencilerin mezun edildiğini biliyoruz. Bu nedenle, Sismoloji Mühendisliğinin yakın zamanda ayrılması, iyi Sismoloji eğitimi almış 'Sismoloji Mühendislerinin' yetiştirilmesine Deprem Riski altında ki ülkelerin çok ihtiyacı var.

Hazır mısınız?

Depremler milyonlarca yıldır belirli bir sistematik içerisinde oluşmaya devam ediyor. Depremleri durdurmanın imkanı olmadığına göre, depreme bağlı depremin şiddetini durdurma, düşürme ve azaltma imkanı var. Jeofizik, Sismoloji ve Yapı Mühendislikleri 'deprem riskini azaltacak' çözümler üretiyor, ve başarılı olduklarına en iyi örnekte 'Japonya ve Şili'! Deprem şiddetini frenleyecek evlerde yaşamak mümkün. 

Yeter ki bilinçli olalım. O zaman soralım 
'Değişime Hazır mısınız?' Depremler devam edecek!
- Hazır mısınız?

Jeofizik Kötü zeminlerde Şiddetini büyütecek!
- Hazır mısınız?

Tuesday, June 27, 2023

What country has the most earthquakes? : ChatGpt VS Scientists

ChatGBT ve Bilim İnsanları arasında aynı sorulara verilen cevaplarla ilgli kısa bir karşılaştırma yaptım. İlk bakışta, ChatGPT tarafından verilen yanıtlar ilginç fakat aynı soruya bir bilim insanının verdiği yanıt çok boyutlu. Genel olarak, ChatGPT başlangıç olarak iyi bir referans fakat yanıtlarda çok boyutluluk şimdilik eksik, fakat ileride ne olur bilinmez! Benim için ilk deneyimdi.

Endüstride Deprem Riskinin Azaltılması

27 Haziran 2014 tarihinde, düzenleyicisi olduğum 'Gübretaş'a Teknik Gezi' ile ilgili olarak paylaşımları facebook arşivinden yeniden hatırladım.  Blogger sayfama taşımak istedim.

Amerika'dan ithal edilen Deprem İzalatörlerinin geldiği bir güne denk gelen Teknik Gezimiz sürecinde, yeni yapılan AMONYAK TANK binasının altına Deprem Savarların (Deprem İzalatörleri) yerleştirildiğine TANIKLIK ETTİK. Türkiye'de bir kaç binada mevcut olan Deprem Savarlar Amerika'da geliştirilmiş ve depremde düşey kuvvetleri minimize ederek yapının depremde hasar almasını önlüyor. Amonyak Binası için 140 adet yurt dışından ithal edilen deprem savarları görmek çok heyecan verici ve hepimiz için bilgilendiriciydi. Gübretaş pek çok sahada liderlik eden ve çevre dostu ortamı işçilerine sağlayarak çalışanlarının yüzünü güldüren çağdaş bir kuruluş. Toprak Analizine dayalı ÖZEL GÜBRE üretimini ülkemizde ilk başlatması, 2005 yılında başlattıkları Toprak Haritası Oluşturma Çalışmaları ile önemli AR-GE çalışmalarına destek vermiş, ve ülkemizde tarımda gübre üretimi sahasında ülkemizin 2500 noktasına yayılmış dağıtım noktalarıyla rakipsiz bir şirketleşmeyi oturtmuş bir kurum

Monday, June 26, 2023

Gurbet elde bayramlar?

Çok değişik ülkelerde bayram yaşama fırsatım oldu, kimi Türkiye dışında müslüman ülkelerde kimisi de Müslüman olmayan ülkelerde. İlave olarak, Türkiye'de çocukluğumda Eski İstanbul olarak bilinen Sur içinde kalan Kadırga semtinde bayramlar denilince aklımda kalan bilgileri paylaşmak istedim.  Hatıralarım canlandıkça, eklemek ve düzenlemek istiyorum.  Giriş olarak, Chat GBT üzerinden 'Kurban Bayramı' ilgili kısa bir açıklama ekledim.

M4.7 Türkiye - Irak Depremi



Sunday, June 25, 2023

Güvenli Deprem

Makalenin tamamını okumak için TIKLA
Depremler hem Türkiye'de hem de diğer ülkelerde dikkat edilmesi ve önlemler alınarak etkilerinin en aza indirilmesi gereken jeofizik tehlike kaynağıdır, hazırlıksızlık ve savunmasızlık durumunun  sonucu  afettir. 

The Cost of Staying True: The Struggle Between Humanity and Conscience 🌿

"It doesn't matter how good a person you are; you will be seen as the worst person the moment you make your first mistake." 📜...