Monday, July 31, 2023

Earthquake Preparedness: Building Resilience and Safety

Makalenin tamamını okumak için TIKLA

Depremler, özellikle hazırlıksız topluluklar için ciddi bir tehdittir. Yapısal ve yapısal olmayan elemanların uygun şekilde tasarlanması ve monte edilmesi, deprem sırasında can ve mal kaybını azaltabilir. Türkiye, sismik izolatörler gibi teknolojileri benimsemeli ve depreme dayanıklı binalar inşa etmek için çaba sarf etmelidir. Japonya, bu konuda öncü bir model olabilir. İnşaat projeleri ve zemin seçimi, depreme dayanıklı yapıların inşasında önemli bir rol oynar. Depremler doğal bir süreç olsa da, önleyici önlemler almak, can kayıplarını ve maddi hasarı en aza indirmek için hayati önem taşır.

Earthquake Resilience: Structures, Education, Precautions

Tamamını okumak için TIKLA

Türkiye, yüksek deprem riski taşıyan bir ülke olduğu için binaların depreme dayanıklı yapılması ve insanların deprem eğitimi alması büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, İSMEP gibi projeler ve bu projelerin ekonomik katkıları oldukça değerlidir. Hastaneler gibi önemli yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi ve sismik izolatörler kullanılması hayati öneme sahiptir. Bu konuda Japonya örnek alınabilir. Mimarlıkta dilatasyon ve yalıtım gibi önemli faktörler de deprem güvenliği açısından ele alınmalıdır. Kentsel dönüşümün bilinçli bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Türkiye'nin kamu ihale kanunu ve uygulamaları, kamu kaynaklarının yönetimini belirler. Bu süreçte, yapıların tasarım ve inşa süreçlerinde geleneksel bilgi ve deneyimlere önem verilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. 

Understanding Earthquake Risk and Precautions

Makalenin tamamı için TIKLA

Deprem, yaşam ve mülkiyeti tehdit eden bir durumdur ve depremin gerçekleşmesi engellenemez. Ancak depremden kaynaklanan hasarların önüne geçilebilir. Japonya ve Türkiye, depremle sıkça karşılaşan coğrafyaları nedeniyle bu felaketin en fazla yaşandığı ülkeler arasındadır. Depremler, yer kabuğunun altında bulunan ve sismik enerjiyi taşıyan fay hatları sebebiyle oluşur. Deprem riski altındaki binaların depreme dayanıklı olması için gerekli önlemler alınmalıdır. Plansız yerleşme, toplumu ve bireyi tehdit eder ve depreme dayanıklı bir yapı, mevzuata uygun şekilde tasarlanmış bir yapıdır. Planlı ve uygun yapılar inşa etmek, depreme karşı en iyi önlemi almaktır.

Sunday, July 30, 2023

Path to Success in University Choices: Tips and Recommendations

Üniversite tercihlerinizi yaparken, eğitim kalitesi yüksek ve Avrupa Standartlarına uygun bölümleri önceliklendirmeniz önerilir. Erasmus programı ve yurt dışı başarıları olan bölümler de dikkate alınmalıdır. Vakıf üniversiteleri artış gösterse de, belirsizlikleri ve öğretim elemanlarının durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Üniversite tercihlerinizde, küresel itibarı yüksek üniversiteleri seçmeye özen gösterin. Ayrıca, hangi üniversiteden mezun olduğunuz, uluslararası eğitim ve iş olanakları açısından belirleyici olabilir. Özetle, tercihlerinizde kişisel ilgi ve yeteneklerinizin yanı sıra, kurumsal itibar ve global olanakları da göz önünde bulundurmanız önerilir.


Saturday, July 29, 2023

Güneybatı Türkiye'de İki Büyük Deprem, 200'den Fazla Artçıyı Tetikliyor!

2020 yılında Afet Haberciliği dersini vermeye başladım. Bu dersin bir hedefi, öğrencilere bilimsel çalışmaları, herkesin anlayabileceği bir dile çevirebilme becerisi kazandırmak. Bu nedenle, Türkiye'deki depremlerle ilgili bir bilimsel makaleyi basitleştirerek haber formatına dönüştürmek üzerine çalışmak istiyorum. Böylece, güncel depremler hakkında afet haberciliği için bir referans çalışma oluşturmayı hedefliyorum.


2023'te Türkiye ve Suriye'deki büyük depremler (7.8 ve 7.5 büyüklüğünde), 200'den fazla artçı depremi tetikledi. Yeni bir çalışma, iki fay hattının haritasını çıkararak bilinmeyen kesimleri keşfetti. Bu faylar, farklı hareket türlerine sahip olabiliyor. Fay hatlarını anlamak ve haritalamak, toplumun deprem tehlikelerine karşı daha iyi hazırlanmasına yardımcı olur (Bailey, F., 2023). 


Türkiye Depremleri: Google'ın Erken Uyarı Sistemi İşe Yaradı mı?

Google Erken Uyarı sistemi kapsamında, Türkiye depremlerinde uyarı mesajı alan kimseyi duymadım, haber bültenlerinde gündem bile olmadı. Keşke, sistemin iddia edildiği gibi çalışsaydı, birçok insan için depremde kurtulma fırsatı sağlanabilirdi. 

Google Erken Uyarı Projesi kapsamında, 6 Şubat depremleri sonrasında pek çok telefon kullanıcısına mesaj gittiği iddia ediliyor. Ancak BBC tarafından yapılan araştırmada bu iddia doğrulanmadı. Eğer Google Erken Uyarı sistemi çalışsaydı, depremin dış merkezi ile mesafesi yüksek olan 13 ilde insanların uyarılması ve kurtulmaları mümkün olabilirdi. 6 Şubat depremleri, meydana gelen mega depremlerin sadece belirli bir bölgeyle sınırlı kalmadığını ve çok uzak mesafelerde yaşayan 13 milyon insanın etkilendiğini gösterdi. Bugüne kadar, Google üzerinden uyarıldığını iddia eden kişilerle ilgili medyaya yansıyan bir haber olmadı. Ancak erken uyarı sistemi, büyük depremlerde insanların kendilerini emniyetli alanlara taşımaları için önemli bir yarar sağlayabilirdi.

Wednesday, July 26, 2023

Depreme karşı korunmak!

 


Depremler, yer altında oluşan büyük sarsıntılarla dünyayı sallayan doğal olaylardır. Bu sarsıntılar, yapıların içine giren ve malzemeleri kırarak, çatlatarak hatta tamamen bozarak enerji açığa çıkarır.

Bazı yapılar depremlere karşı daha güçlüdür. Örneğin, ahşap veya çelik yapılar genellikle sallanmaya karşı daha dayanıklıdır. Ancak tuğla, taş veya kerpiçten yapılmış binalar ise depremlerde daha kolay zarar görebilir.

Depremlerin gücüne göre, yapılar üzerinde farklı etkiler oluşabilir. Bu nedenle, yapılar inşa edilirken depremlere karşı dayanıklı malzemelerin kullanılması önemlidir. Ayrıca deprem anında güvenli alanlara gitmek de hayatımızı korumak için çok önemlidir.

Tuesday, July 25, 2023

Yeni Mezun Oldum Ne Yapmalıyım?

Kozan Depremi - M5.3

Çalışmış olduğunuz alanda ne kadar iyi olursanız olun, bilgilerinizi sorunla ilgili hedef kitlelere ulaştıramıyorsanız yapılan çalışmaların pek bir önemi yok. Kozan'da dün meydana gelen bir depremle ilgili olarak, 'daha büyük deprem olmasını beklemiyorum fakat gelirse şaşırmam' şeklinde yapılan kısa bir açıklama milyonlara ulaşıyor. Buna karşın akademik olarak kapsamlı hazırlamış olduğunuz kısa afet sonrası raporlama açıklamanız sınırlı kalıyorsa, deprem iletişimi konusunda sorununuz olduğu anlaşılabilir. Bu durumda, sürekli olarak paylaşım tekniği üzerinde güncellemeler yapmanız gerekebilir. Deprem veya afet iletişimi özel anlamda, genel olarak bilimsel iletişim konusunda yapacağınız 'dene ve gör' sürecinden farklı bir yol izlenemez. Bilimsel iletişim sürekli olarak güncellenmeli ve etki uyandırıcı paylaşımların yolları aranmalıdır.

Monday, July 24, 2023

Marmara Depremleri

Beklenen İstanbul depremi olmamakla birlikte, Marmara Denizi'nde meydana gelmiş her bir deprem tekrar yaşandığında, bu İstanbul Depremi olarak kayda geçecektir, çünkü İstanbul'daki risk büyük ölçüde artmıştır. Nüfusun yükselmesi ve yapılaşmanın artmasıyla birlikte depreme karşı risk, Avrupa'daki diğer şehirlerden daha yüksektir. Depremin kaynağı olarak Marmara Denizi işaret edilebilir, ancak deprem riskinin kaynağı olarak İstanbul şehri üzerinde herhangi bir tartışma bulunmamaktadır. Depremin ne zaman meydana geleceği önceden bilinmez, bu nedenle öncesinde depremin olacağı tarihi tahmin etmek mümkün değildir. Bu durumda, daha rasyonel bir yaklaşım, depremin olacağı yıla odaklanmak yerine, depremin neden olacağı yıkıma ve risklere hazırlıklı olmaktır. 


Volkanlar ve Çevre

Sunday, July 23, 2023

Ölümlü Dünya, Ölümlü İnsan!

Bahçede birbirinden güzel
çiçekler vardı.
Hayat, büyük bir macera gibidir ve hepimiz farklı yerlerde ve koşullarda bu maceraya başlarız. Kimimiz zengin ailelerde, kimimiz de daha fakir ailelerde dünyaya geliriz. Ama önemli olan nerede doğduğumuz değil, hayatta nasıl bir insan olacağımızdır.

Çocukken duyduğum bir söz var ki, sizinle de paylaşmak istiyorum: "Sen doğduğunda ağlıyordun, herkes gülüyordu. Öyle bir hayat yaşa ki; sen ölürken herkes ağlasın, sen gülümse.". Bu, herkesin seni hatırlayacağı ve özleyeceği bir hayat yaşaman anlamına gelir.

Saturday, July 22, 2023

Son depremler üzerine?

Son meydana gelen M4.2 depremi üzerine hazırladığım kısa değerlendirme notunu, @LastQuake/  @DepremDairesi üzerinden derledim. Makalenin tamamını blogger sayfamdan okuyabilirsiniz.


AFAD ve EMSC, deprem tehlike durumu ve deprem riski ile ilgili güncel veriler sunar. EMSC, vatandaşlardan bilgi toplayarak deprem riskiyle ilgili önemli verileri toplamaya çalışır. Son meydana gelen deprem verileri, 6 Şubat 2023 çifte büyük depremden günümüze meydana gelen M>3 büyüklüğündeki depremlerin yerini gösterir.

2018 Ulusal deprem tehlike verisine göre renklerin aynı olması, deprem tehlikesi açısından bölgede fark olmadığını gösterirken, EMSC vatandaş ihbar verileri risk tabanlı farklılıkların değişimini göstererek, depreme karşı savunma direnci farklı zemin ve yapıların yerini gösterir.

Malatya'ya doğru yönelmiş depremlerin uzaysal dağılımları, tespiti önceden yapılmamış bir diri kırık yapısının varlığını net bir şekilde gösterir. Bu nedenle, tehlike durumunun olasılıksal olarak tahmin edilmesi zor olabilir. Diri kırık yapısının varlığından kaynaklanan deprem tahminindeki hataları azaltmak için derin kuyu içi sismoloji verileri kullanılabilir. Böylece negatif depremler de takip edilerek veri eksikliği durumu ortadan kaldırılabilir. Ancak, tespiti yapılan kırık sisteminin daha detaylı incelenmesi de gereklidir.



Kırık Cam Teorisi nedir?

Genel olarak "Fixing Broken Windows" adlı çalışma, kriminoloji ve suçla mücadele alanında önemli bir teorik makale olarak bilinir. Çalışmanın yazarları George L. Kelling ve Catherine M. Coles, "kırık pencereler teorisi" olarak da bilinen bir kavramı ele almışlardır. Bu teori, suçun ve düzensizliğin yayılmasını önlemek için kentsel alanlarda görsel olarak bakım ve düzenin önemini vurgular. Eğer 6 yaşındaki bir çocuğa bu teoriyi açıklamamız gerekiyorsa, ona basitçe iki farklı örnekle şöyle anlatabiliriz:

Örnek 1: "Bu çalışma, bir evin veya binanın pencerelerinin kırık olduğunu düşünelim. Eğer bu kırık pencereler zamanla onarılmazsa, diğer insanlar da bu eve gelip pencereleri daha fazla kırabilir veya içeri girebilirler, çünkü kimse düzgün bir bakım yapılmadığını düşünür. İşte aynı durum bir mahalle veya şehir için de geçerli olabilir. Eğer bir mahallede düzen ve bakım konusunda dikkatli olmazsak, suçlu insanlar bu mahalleye gelip daha fazla düzensizlik ve suç işleyebilirler. Bu yüzden, mahallelerimizi güvenli tutmak için hepimizin birlikte düzeni ve bakımı koruması önemlidir."

Örnek 2:  "Bak, bu bir deney! Araştırmacılar, insanların nasıl davrandıklarını anlamak için bir oyun oynadılar. Bir odaya gittiler ve her şeyi düzenli ve temiz bıraktılar. Sonra başka bir odaya gittiler ve her şeyi dağınık ve dağınık bıraktılar. Şimdi burası önemli: İlk odada düzen olduğunda, diğer insanlar da düzenli davrandılar ve odada düzeni korudular. Ama ikinci odada dağınıklık olduğunda, diğer insanlar da daha dağınık davrandılar ve odadaki düzensizliği artırdılar. Yani, düzenli bir ortamda insanlar düzenli kalma eğilimindedir, ancak düzensiz bir ortamda insanlar daha düzensiz davranma eğilimindedir. Bu deney, insanların çevrelerine nasıl tepki verdiğini ve düzenin yayılmasının nasıl etkilendiğini anlamaya yardımcı oluyor."

Friday, July 21, 2023

Sarayburnu'na Çocuk Bakışı!

Kadırga'da büyüyen bir çocuk olarak, okulların tatil olduğu zamanlarda en çok mutlu olduğum şeylerden biri, babamın bana bisiklet almasıydı. Babamla birlikte çalışma hayatına başladığım dönemlerdeydi. Ona küçük işlerde yardım ederdim.

Bir gün, babamla Laleli'deki dükkanından çıkıp Aksaray'a doğru yürürken, sokaklarda yabancı marka bisikletlerin sergilendiği bir alan gördük. Ben de babamdan bisiklet isteyip istemediğimi sormuştum, hatırladığım kadarıyla. Akşama doğru eve döndüğümde, sıfır ve yeni bir bisikletim olduğunu gördüm. O an dünya benim olmuş gibiydi! Artık bisikletle istediğim yere özgürce gidebilirdim. Bunlardan biri de Sarayburnu'na gitmekti. Orada denize girebilir ve eski İstanbul'un güzelliklerini seyredebilirdim.


 

Deniz içinde depremini bekleyen aktif kırıklar!

Ege Denizi'nde meydana gelen M4.1 depremi ile ilgili olarak, @LastQuake ve @DepremDairesi verilerini esas alan verilere dayanarak, #deprem tehlikesinin sınırlarının karalardan denizin içine kadar uzanması için güncellenmiş deprem tehlike haritalarının lüzumlu olduğunu fark ettim.


Ege Denizi ve Kuşadası'na yakın deniz içinde meydana gelen bir deprem, büyük olmamakla birlikte önemli bir büyüklük ve mesafede şiddete neden olmuş gibi görünüyor.

AFAD'ın deprem verisi tarafından sağlanan ulusal diri fay haritası ve deprem tehlike haritası, denizlerimizin içindeki jeofizik kırıkların neden olabileceği tehlikeleri dikkate almamış durumda.

Son yıllarda sayıları artan deprem istasyonları ve özellikle Ege Denizi kıyısındaki ülkelerde kaydedilen deprem verilerinin EMSC üzerinden analiz edilmesiyle, denizdeki deprem tehlikesinin karada olan deprem tehlikesinden daha düşük olduğunu kimse iddia edemez.

Ulusal deprem tehlike haritasının sınırları, kara içinde yayılan ve yüzeysel gözlemlere dayalı olarak yerbilimciler tarafından tespit edilen kırık sınırlarıyla aynı. Bu nedenle, Mavi Vatan olarak adlandırılan ülkemizin deniz içinde ve bize ait olan deniz tabanında fayların varlığını işaret eden kırık çizgiselliklerini takip ederek, deniz jeofiziği ve OBS izleme teknolojisi ile deniz altındaki kırıkların yerlerinin acilen tespit edilmesi gerekir.


Ülkemizin depreme karşı savunma gücü, yalnızca karada varlığı tespit edilen diri kırıklar kadar değil, aynı zamanda tespit edilmeyi bekleyen deniz altındaki kırıkların deprem tehlike performansı esas alınarak daha gerçekçi düzeye çıkabilir.

Thursday, July 20, 2023

Mavi bayraklı plaj standart denetimini kim yapıyor?

Çanakkale'nin yeni kordonunda bulunan Mavi Bayraklı Plaj geçmiş yıllarda daha temizdi. Ancak bu yıl kumların üstünde izmarit yığınları bulunuyor ve plaj standartlarına göre sigara içilmesine kapalı alanlar olması gerekirken, sıcağın altında sigara içen çok sayıda insan var. Çevremdeki insanlar da aynı şekilde şikayetçi.


Ayrıca, çocukların olduğu alanlarda içki içilmesi yasak olmasına rağmen içki şişesi alan insanlar da mevcut. Dün akşam, belediye başkanına ulaşmaya çalışacağımı ve durumdan haberdar olup olmadığını soracağımı söyledim. Meslek odası başkanlığını eskiden yaptığım için yerel idarecilere ulaşmanın en kolay yolu özel kalemlerini aramak ve mesaj bırakmak olduğunu biliyorum. Durumu açıkladım ve rahatsızlığımdan bahsettim. Düzelme olur mu bilemem, ancak şu an için elimden daha fazla bir şey gelmiyor.

Almanya'da Üniversite Öncesi Eğitim ve Üniversiteye Giriş!

Üniversite sınav sonuçları açıklandı! 

Ülkemizde üniversite sınav sonuçları açıklandı ve "sınavsız üniversite" tartışmaları hala devam ediyor. Üniversiteye girişte, saatlerle ölçülen sınav yerine, yıllara dayalı okul başarısını esas alan bir modelin kaç ülke tarafından tercih edildiğini bilmiyorum. Acaba üniversite sınavları yerine, okul başarısına dayalı bir sınavsız üniversite modeli düşünülebilir mi? Almanya'da sınavsız üniversite modeli hakkında yazdığım kısa notta bu konuyu açıklamaya çalıştım.

ChatGBT İngilizce!

Yapay Zeka uygulama aracı ChatGBT ile ilgili yapılan paylaşımlar oldukça ilginç. Bu nedenle insanlığın nereye doğru gittiğini anlamakta zorlanmaya başladım. 

Yapay Zeka teknolojileri hızla hayatımıza girdi ve üniversite akademik eğitimine sunulan birçok katkıyı sağlayarak akademik danışman gibi işlev görüyor. Ancak, onun sınırlarını ve cevap veremeyeceği konuları kestirmek zor. Akademik çalışmaları özetleyebilir, istenilen yaşa uygun olarak yazabilir ve gereken işleri yapabilir. İngilizce, Türkiye'de akademik İngilizce sınavlarında YDS'de ölçülen Okuma ve Kelime becerileri ile seviye belirlenirken, CHATGBT ise bunların hepsini yapabiliyor. Metni istediğiniz dilden okuyup özetleyerek dakikalar içinde size sunabiliyor.

Ancak uluslararası ingilizce sınavlarında, Konuşma ve Dinleme önemlidir. Bu becerilere sahip olmayan bir kişinin dışarıya açılması zor olabilir. ChatGBT'nin konuşma ve dinleme konularında nasıl katkı sağlayabileceği konusunda fazla bir bilgim yok. Sonuç olarak, CHATGBT hayatımıza girdi ve ondan yararlanmak için öğrenmeye değer.

Wednesday, July 19, 2023

Best Earthquake Slogans

Depreme karşı hazırlıkta deprem sloganlarının önemli bir rol oynadığını düşünebiliriz. 2014 yılında düzenlenen slogan yarışmasında sunulan öneriler, kısmen veya tamamen uygulanabilir olanlar, depreme karşı savunma gücümüzü kesinlikle artırabilir.


Farkındalığı artırmak için uygulamaya geçirilecek davranış kalıplarının veya projelerin kısa ve öz şekilde açıklanması önemlidir. 2014 yılında "Deprem Slogan Yarışması" düzenledim ve bu sloganları sosyal medyada oylatarak yılın en iyi deprem sloganını belirledik. Oylamaya katılan kişilerin meslek grupları sonuçları etkileyebilir, bu yüzden farklı meslek gruplarına benzer anketlerle seçim yapılsa sonuçlar farklı olabilir. Sonuç olarak, 6 Şubat 2023 mega depremlerine yaklaşık 10 yıl önce, sloganların ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı.

Tuesday, July 18, 2023

Mars'a Gitmek İsteyen Girişimci!

Çok para kazanmak, işçilere düşük maaş vermekle değil, onları mutlu etmekle olur. Düşük maaşla çalışan mutsuz insanlar sizi sadece bir şehirden diğerine götürebilir. Ama ben Mars'a gitmek istiyorum.  Elon Musk

Monday, July 17, 2023

İstanbul Depreme Hazır mı?

24 Mayıs 2012 tarihinde 'İstanbul depreme nasıl hazırlanıyor?' konulu paneller ve konferanslar düzenlendi. Bu etkinliklerin organize edilmesinde, 2012-2014 yılları arasında TMMOB Jeofizik Odası İstanbul Şube Başkanı olarak büyük çaba harcadım. İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde gerçekleşen 'Deprem Konferansı' basın tarafından büyük ilgi gördü ve bu süre zarfında birkaç basın açıklaması yapma fırsatım oldu. Konferans resimlerine göz attığımda, konuşmacılar, dinleyiciler ve akademisyen hocalar arasından maalesef kaybettiğimiz meslektaşlarımız olduğunu fark ettim. Önemli olan, ardımızda güzel bir iz bırakabilmektir.

Korkma!

İnsanları kaybetmekten korkma. Etrafında ki insanların tamamını hoş tutmak için kendini kaybetmekten kork.

İnsanların tamamını memnun etmek imkansızdır. Ancak, herkesi mutlu etmeyi hedefleyen bir kişi kendisi mutsuz olur. Bu yüzden her zaman ve her yerde dürüst olmalı, içimizle dışımızla bir olmalıyız. Herkesi mutlu etmek olanaksızdır çünkü insan olmanın amacı bu değildir. Amacımız, insanlığımızdan taviz vermemek, düşüncelerimize ve vicdanımıza kulak vererek yaşamaktır. Doğruluktan, haklılıktan ve adaletten yana olmalıyız.

Sunday, July 16, 2023

Deprem Öncesi ve Sonrası Planlama

Bilim insanları olarak, konferanslara katılmak ve bilgimizi paylaşmak bizim için önemlidir. Ancak, eğer bu konferans konuşmaları kayıt altına alınmazsa, geriye dönük bir veri oluşmaz ve paylaşılan bilgiler sadece o anlık kalır. Son katıldığım konferansta katılım gerçekten etkileyiciydi. Ancak, konuşmamın kaydedilmeyeceğini öğrendiğimde endişelendim. Çünkü kaydedilmediği takdirde, konuşmamın YouTube üzerinden paylaşılmasına olanak olmayacaktı.

Konferansı düzenleyen yetkililere durumu açıkladım ve konuşmamın, YouTube kanalıma yükleyebilmem için telefonumdan kaydedilmesini talep ettim. Görevlendirilen genç bir öğrenci yardımıyla, konuşmam Instagram üzerinden canlı yayın olarak kaydedildi. Daha sonra bu kaydı YouTube kanalıma yükledim.
Bugün, YouTube üzerinden konuşmamın kaydını inceledim, otomatik alt yazıyı düzenledim ve konuşmamın başına 200 kelimelik bir özet ekledim. Ayrıca konuşmanın sonuna da sonuç ve öneriler bölümünü ekledim.
Sonuç olarak, kaydedilmeyen konferans konuşmalarınız yalnızca hoş bir anı bırakır. Ancak, eğer kaydedilirse, bu konuşmalar geleceğe miras olarak kalabilir ve sürekli olarak erişilebilir olur. Bu nedenle, konuşmalarınızın kaydedilmesini ve paylaşılmasını sağlamak önemlidir.


Saturday, July 15, 2023

Chat GBT: Konuşma dilinden Yazım diline dönüştürme!

 Derslerimin alt yazıları  @MicrosoftTeams

tarafından çok düzgün Türkçe olarak verilmiyordu. Bu nedenle, #ChatGBT komutu 

'Komut istemi: [   ]  alt yazı metnini, daha anlaşılır hale getir. Gereksiz tekrarları at.' 

kullandım.  Konuşma dilinden yazı diline çevirmesi başarılıydı.


ChatGBT üzerinden konuşmalarının yazı diline çevrilmesi oldukça yararlı ve bu nedenle, akademisyenlerin uzaktan eğitim üzerinden verdikleri derslerin yazı dili ile akademik not ortamına taşınması mümkün olabilecek.  Vakit alıyor fakat zaman ayırmaya değmez mi?

  • Sağlık Fakültesi Hemşirelik Bölümü'nde ders veren bir akademisyen yerine kendini koy..  Konuşma metnini, Zaman bilgisi olmaksızın, metni kısaltmadan ve özetlemeden düz, akademik bir yazıya dönüştür.
  • Kendini Jeofizik profesörü yerine koy, Sağlık fakültesi hemşirelik bölümü öğrencileri için konuşma metinlerini, akademik metine çevirerek öğrenciler için ders notu oluştur, içeriğine göre farklı akademik başlıklar kullan. 
  • Sağlık fakültesi hemşirelik bölümünde ders veren bir akademisyen olarak hayal et. Metinde ele alınan konularla ilişkilendirilmiş sorular oluştur, çünkü öğrenciler bu sorulara cevap vermeye sorumlu olacaklar. Her soru için en az dört seçenek bulunmalıdır. Sınavlarda kullanılmak üzere çoklu seçenekli sorular hazırla, doğru şıkları yaz

Referans çalışma

Friday, July 14, 2023

Spor oyunları destekli tatil fırsatı geliştirir!

'Gezelim görelim, görelim öğrenelim' hedefini gerçekleştiren insan sayısının artması, hem ülkemizde hem de dünyada insanlar arasındaki paylaşımı ve birleştirici gücü yükseltecektir. 'Çok gezen mi çok okuyan mı?' sorusu yıllardır tartışılan bir konudur, ancak seyahatin içerisinde okuma, yaşama ve keşfetme fırsatları bulunmaktadır. Çok gezen ülkelerin, farklı kültürleri özümsemeleri, yeni motivasyonlarla ve taze umutlarla ülkelerine dönerek bu deneyimleri paylaşmaları mümkündür. Gezgin olma yolunda ilerleyelim ve gezgin ruhumuzu besleyelim.

Tuesday, July 4, 2023

CASPIAN SEA-OFFSHORE AZERBAIJAN, M5.3 Depremi

Depremler yeryüzünün aktif kenar kuşaklarında meydana gelir.  Modern sismoloji ile yeryüzünde sayıları yıllara göre artan deprem izleme cihazları ile jeofizik tehlike kuşaklarının yer ve büyüklükleri hassas olarak izlenebilmektedir.  Deprem bir afet değildir, ancak depremi fiziksel bir tehlike kabul etmeden hazırlıksız yaşayan ülkelerde ki ihmalin sonucu olarak afete dönüşür.  6 Şubat 2023 Türkiye ve Suriye'de ölümlere neden olan mega-depremlerden sonra Azarbaycan'da hissedilen M5.4 depremi ile ilgili kısa bir not paylaşmak istedim.

Monday, July 3, 2023

Negligence Essay : A Laptop Recovery


Summary: Plaintiff suffers from both physical and mental losses due to the negligence of an authorized computer service.  It is clear that a reasonable or prudent person did not conduct a proper service of repairing the computer problem.

1. Introduction

1.1. Problems with the computer. Dr.John Bown worked as a faculty in a prestigious university in
Middle East; and used freely an HP laptop given by the University for his conduct of teaching.  He had to visit IT (Information Technology) staff to have the laptop repaired several times.   Once his computer was broken on the last day of week, he had taken it to IT to have it fixed it because he had to prepare his class over weekend.  IT staff said, “It is about four PM, and he could not work because he is not paid after 4 PM”.  Thus, he was kindly recommended to leave till Monday. 

1.2. A better computer. Dr.John Bown felt desperate as a result of the technical problems with the laptop.  He decided to purchase the most expensive computer model of SONY VAIO, made in Japan, in order to avoid any more problems with the laptop.  It worked really fine and he was happy with it.  Later, John moved to Edmonton since he accepted a position in Alberta University.  After a while, his new laptop initiated some problems.  It was unreliable and began heating up too much. He asked the employees, the SONY store in West Edmonton Mall, about the availability of any technical services. But, the only service that was recommended was located in Calgary.

 1.3. Seeking a reasonable technical service.  For a workshop, he luckily had to go Calgary; therefore, finally he found the service in Calgary. He explained the problems about the laptop to the secretary and technical staff as clearly as he could as in the following: a) being heated too much; b) opening computer takes several hours, and c) battery doesn’t work.  The staff agreed to make a diagnostic test for it that would cost an additional $50 that needed to be paid in advance. They recorded credit card information for later costs. He was asked to give acceptance for the available files in case they have to reformat the hard disk.  Everything seemed professional standard of care during his contact with the service, and technical services taken a guarantee for any payment for the cost of repair. Standard of care appeared to be available here with the service and provided with a receipt (say contract) that shows the existence of the liability for conducting the solution of the raised technical problem.

1.4. Unreasonable solution for repaired shop. Then, his computer was delivered through Canada Post two weeks later. He was sure with the result of the computer repairs because he had taken it to the service and explained the entire story based upon the face to face communication.  First, he looked at the receipt showing the cost of their conduct ($180) that was the cost of the battery change and their testing of computer hardware, implied that nothing technically wrong. Additionally, a four month warranty for the computer repair was offered in the receipt.  It seems that they assured with a detailed receipt that the computer was fully recovered. He opened the computer and expected it would be ready to properly work. John had to wait several hours and realized in the end that the same problem still existed with his computer. This is a matter discussed below.

 1.5. Solution based on a reasonable service. Finally, John went to ask IT services of the Alberta University, and he was recommended to click on F8 button after resetting for a complete recovery of the computer system.  Backed up his files, he reformatted his computer and finally his computer came up with normal speed as it always had.

 

2. Negligence Analysis: 

2.1. A duty of care:  Let’s take a look what a duty of care means that is owed to foreseeable plaintiff in order to prevent others from unreasonable risk of the economic loss.  As a professional technical service of the Sony, they have a duty to act as a reasonably prudent consultant in the same similar circumstances.  In this case, John Bown will elaborate whether he can be qualified to be a foreseeable plaintiff.  Since the mainly representative service of the Sony VAIO is responsible to keep up the professional duty of care in Alberta; therefore, they are liable for any kind of problems after their delivery. In addition, Sony Company is responsible to check the quality of the provided services as well since they provided a sole or limited technical service through Alberta; therefore, customers are enforced to reach them in difficulty unless they do live in Calgary.  There is an obvious wrong with their duty of care as a representative service and manufacturer company.  Next problem with their quality of conduct will be discussed.

2.2. Breach of that duty:  Let’s overview the meaning of what the Breach is that occurs when the defendant’s conduct/service falls below the standard of care. In this case, John Bown will propose his arguments in order to show that the Sony Services breached their duty standard of care because they were granted as the only official service, Alberta, to assess the risks of their duty whether it is being properly lived up.  They failed to properly assess the foreseeable risks that eventually caused John Bown’s damages.  Because, SONY Service’s standard of care is the main reason to have them conducted in this way; therefore, they clearly breached.  See below discussion that elaborates the detail.

Since the problem is still over John Bown’s computer, it clearly shows that a breach of their duty is presently available under the Foreseeability Test (FT) that is related to find an answer for a question whether the problem would have been solved by a reasonable person.  The answer for raised question under the FT is obviously positive since the technical staff of Alberta University showed a reasonable solution even without asking for any cost of diagnostic test.  Since the authorized technical service, did not come up with a solution as the plaintiff/claimant expected.  Therefore, both the defendant and Sony Canada owed a duty of care to John Bown.  Sony Canada is also owed a duty because not only it provided limited services, in Alberta, but also it does not check the sustainable duty of standard care with the services.  Therefore, the defendant owed a duty of care to the Plaintiff.

2.3. Causation:  The fact that defendant did not live up his responsibility, negligence, caused the Plaintiff to be suffered with the same problems.  The promise of technical service appeared to be ironic because they breached the standard of their care.  Therefore, they failed to conduct their regular works and promises for their job. The reason for the damage is associated to a negligence of the defendant under the availability of foreseeable test.  Instead, they just replaced the battery simply, that is just needed to use computer without plugging in, and did not touch the real problem itself.  Even they demanded an advance, $ 50, for a diagnostic test but in the end, they were failed to solve reported problem itself. The plaintiff was disappointed with their failure in repairing problems and this caused him to be severely depressed. 

2.4. Damage: The damage caused here is both physical and mental.  There is a significant loss of time and physical cost, due to fact that the John Bown could not perform his conduct on his work due to the sustainable existence of the problem with his computer.  Additionally, another loss of John Bown’s feeling is immeasurable because he was insulted to face up with Sony’s negligence.

3. Conclusion

The authorized technical services of any company are supposed to live up a good quality of services to meet the standard of the customer’s satisfaction or keeping a standard of their care.  As a result, the cased story discusses so far, both the negligence of the Sony service and Sony Canada.

Negligence Essay: A Car Accident

Summary: I was unable to use my car due to the fact that a careless driver caused a car accident.  It is clear that a reasonable or prudent driver was not supposed to cause a car accident; therefore, the driver owed me a duty of care, and I should be compensated. 

1. Introduction

It was very nice weekend; therefore, we decided to go to the remote area of the city for swimming.  I was driving the car in the city, and I recognized the traffic signal and I pressed the brake pedal and stopped my car.  After a while, I heard that the car behind me severely smashed my car and caused a significant fear for all my family in the car as much as a certain damage on the back of my car.  It was the first car accident I have ever had in my life.  Thus, I did not know how to react and how to approach the person who damaged my car.  I got out of the car, and recognized that there was a long left trace of the tires , say 20 meters, over the road because the driver was appeared to be speeding and careless in following the front car.  The driver got out of the car, and approached me to ask, “Is this your first accident?”  I said, “yes”.  I understood that the driver had previous history of car accidents.  Then, we called the police, and they prepared a report of the accident an hour later.  I asked the police how to recover my damage because I was innocent.  I was informed that the damage would have been recovered by the car insurance of the driver; therefore, I had to find a car repair shop for getting my car repaired together with the police inspection report.

1.2. Insurance:  I found a car shop and left my car for a couple of days under the recommendation of my uncle, who was a police officer during the accident.   The car repairer informed me that he would have nothing to repair unless the inspector of the insurance company completes the report of the car accident.  Therefore, I had taken my car back one week later.

2. Negligence Analysis: 

2.1. A duty of care:  Let’s take a look what a duty of care means that is owed to foreseeable plaintiff in order to prevent others from unreasonable risk of the economic loss.  As a professional driver, he has a duty to act as a reasonably prudent driver in the same similar circumstances.  In this case, I will elaborate whether I can be qualified to be a foreseeable plaintiff. 

2.2. Breach of that duty:  Let’s review the breach that occurs when the defendant’s conduct falls below the standard of care during his driving. In this case, I will propose my arguments in order to show that the driver breached his standard of care because he was driving very fast more than he was allowed to speed up (say more than 60 km/h); therefore, he was unable to stop and ultimately crashed my car.  Hence, the report of the police showed he was fully responsible for the car accident.

It clearly shows that a breach of his duty is presently available under the Foreseeability Test (FT) that is used to find an answer for a question whether the crash would have not been conducted by a reasonable driver.  The answer for raised question under the FT is obviously positive since he was charged to be fully responsible by police inspection of the car damage.

2.3. Causation:  The fact that defendant did not live up his responsibility, negligence, caused a  damage of my car and caused me not to use my car at least for one week.  Additionally, he damaged the weekend plan of my family as much as he caused us to be significantly afraid with a sudden car smash.

2.4. Damage: The damage caused here is both physical and mental.  There is a significant loss of time even we have no physical damage since I was not able to use my car from my home to work; I had to waste my time due to fact that I had to use public transportation.  In the meantime, the originality of my car was broken due to fact that some parts of my car were changed.

3. Conclusion

We have been significantly afraid due to a sudden car crash, and I was unable to use my car as much as that my car had a certain damage.  Therefore, the negligence of the driver owed me a duty of care that need being compensated.

NOT: 14 Haziran 2010 tarihinde, Kanada'da İŞ HUKUKU dersi kapsamında hazırladığım ESSAY.  Risk Yönetimi ve Sigortacılık Diploma Programı kapsamında almam gereken bir dersti, oldukça zor geçen bir ders oldu.

Jeofizik Tehlikeler ve Gayrimenkul Risk


Jeofizik Tehlikelere karşı bütünleşik risk inceleme yapılarak, gerçek anlamda Gayrimenkul Değerleme yapılabilir. Gayrimenkul Değerleme raporlarında Jeofizik Tehlikeler esas alınmalı, ancak bu şekilde risk odaklı değer ve eder dengesi ortaya çıkarılabilir.



animasyon


 

Depremler neden ve nasıl oluyor?

 

Kaya Zemin'de Güvenli Yaşam!

3 Temmuz 2015 tarihinde yapmış olduğum Facebook Paylaşımında, 'Ev Almaz Kaya Zemin Al' şeklinde bir başlık atmışım, facebook hatırlattı. 6 Şubat 2023 depremlerinden sonra, genel yorumlar hep bir ağızdan, 'Zemin Etkisi' çok fazlaymış şeklinde oldu.  Özellikle, depreme karşı dirençli yapı tasarımı yapması gereken mimar ve bu tasarıma uygun yapıyı tamamlaması gereken İnşaat Mühendisi, 'Zemin Etkisi' çok büyük diyerek, depremin afet kaynağı olmadığını sonunda kabul etti.

Deprem'de yıkımın kaynağı fay hatları değil, çünkü depremin dalgasının gücünü değiştiren zeminin fiziksel direnci.  Jeofizik Mühendisleri uzun yıllardır Avrupa Deprem Mühendisliği Standarları 'Eurocode 7' kapsamında zeminin direnç büyüklüğünü ölçüyorlar, çok uzun yıllar önce Vs30 standartları esaslı zemin direnç ölçümlerinin sınıflara ayrılması kadar, zemin direncinin ölçülmesinde kullanılacak ekipman özellikleri, profil yönü ve uzunlukları ile ilgili açıklamalı manueller yayınlanış durumda.

Zemin denince yanlış anlamaya neden olabilir çünkü, 30 metre derinlikte ki bir bloktan bahsediyoruz ve 3 boyutlu olarak binanın oturacağı zeminin yüzeyden başlayarak aşağıya kadar değişen, katman sayısı ve direnç durumu farklı blok yapının direnç durumunun ortaya çıkarılması gibi çok dikkat edilmesi gerekli zorlu fakat önemli bir süreç var.

Genel olarak, 30 metreye inmeden 30 metreye yuvarlama yapılan zemin çalışmalarının sonucu olarak, deprem sonrası binaların nasıl yuvarlandığını hep birlikte gördük, ve daha fazla görülmesine izin vermemek gerekir.

Vs30 Mühendisliği konusunda lisanslandırılmış profesyonel mühendisler ile zeminin fiziksel durumu ancak EuroCode standartlarına göre düzgün, tam ve eksiksiz ölçülebilir.

Yapı mühendisliği için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, kat yüksekliğine bağlı deneyim kriteri içerisine Yer mühendislerinin eklenmemesi anlaşılır değil.  Yapı mühendisinin olduğu her yerde, denk ve eşit koşullarda Yer mühendisi eklenmeden, 'depreme dirençli yer ve yapı' bütünlüğü sağlanamaz. 


Sınıflardan Kariyer Zirvelerine: Jeofizik Eğitimiyle Dolu Yolculuğum

Her bireyin hayatında, kariyerini şekillendiren dönüm noktaları vardır. Bu noktalar, bazen bir hocayla yapılan bir sohbet, bazen bir seyahat...