Friday, June 16, 2023
Kanada bir deprem ülkesidir!
Kanada'nın doğusunda ve batısında deprem üretme potansiyeli olan çok sayıda aktif sismik zon bulunmaktadır, ve bu nedenle Kanada'da depremlerin gelmesi durumu her zaman yaşanabilir. Deprem tehlikesi kapsamında, Kanada'da tehlike belirleme çalışmaları yıllardır büyük titizlikle yapılmaktadır ve 5 yılda bir güncelleme sürekli yapılır. Kanada'nın deprem tehlikesini inceleyecek bir araştırmacı olursa, bölgenin çalışılması oldukça ilginç olabilir.
KB Pasifik Deprem Tehlikesi!
Depremler benzer şekilde fakat farklı tekrarlanma sürelerinde yeryüzünün her bölgesinde meydana gelmektedir. KB Pasifik bölgesinde, levha çarpışmasına bağlı olarak farkı tektonik ve derinliklerde depremler meydana gelmektedir. Özellikle, Juan De Fuca levhasının sürekli hareketi dikkat çekmektedir, çünkü bu levha boyunca 1700 yılında M9.0 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir ve bu depremler ilgili olarak tekrarlanma süresinin 500 yıl olduğunu varsayarsak, bölgede ki deprem riskinin ne kadar fazla olduğunu öngörmemiz şaşırtıcı olmayacaktır.
Tehlike olarak bölgenin tarihte üretmiş olduğu M9.0 depreminin tekrar etmesi durumunda, riskin büyük olacağını tahmin etmek şaşırtıcı olmayacaktır. Çünkü, Pasifik KB bölgesi, Kanada'nın nüfus yoğun bölgelerinin başında gelir.
Dünya'nın ilk sismometresi!
Yeryüzünde milattan önce 132 yılında ilk deprem sismoskop yapılmıştır ve bununla ilgili olarak detayı verildiği video ektedir. İlk sismoskop 8 dragondan oluşuyor, ve her dragonun ağzında bir top bulunuyor. Depremler meydana geldiğinde -insanların hissedemeyeceği kadar küçük- sismoskop içinde olan sarkaç veya yay sistemi harekete geçiyor. Hareket yönünde ki dragonun ağzında ki top düşüyor. Bu şekilde hem deprem olduğu hem de depreme bağlı olarak depremin hareket yönü tespit ediliyor. Günümüzde, modern sismometreler de kullanılan sistemin temel özellikleri çok uzun yıllar önce kullanılmış olması gerçekten şaşırtıcı değil mi?
Volkanik Depremler: Helens Dağı örneği!
Yeryüzünde volkanların meydana gelmesinin bir nedeni levha hareketleri ve özellikle, okyanus ortasında sürekli çıkan malzemelerin yer değiştirmesi ve soğuyarak volkanik adalar zincirini meydana getirmesi en önemli örneklerin başında geliyor.
Volkanik depremlerin en fazla meydana geldiği ülkelerin başında Japonya geliyor ve genellikle volkanik depremlerin derinlikleri ortalama 5 km derinliği buluyor. Volkanik depremler ve tektonik depremlerin birbiriyle ilişkili olduğu bilimsel çalışmalar tarafından ortaya konmuş durumda.
M=10 büyüklüğünde deprem meydana gelebilir mi?
M=10 büyüklüğünde bir deprem meydana bugüne kadar gelmedi fakat böylesine büyük bir depremin teorik olarak olasılıklı olduğunu düşünen Japon bilim insanları var. Şöyle ki, "Tahmin, 10 büyüklüğünde bir depremin kaçınılmaz olarak gerçekleşeceği anlamına gelmiyor" diyor üniversitenin Depremler ve Volkanik Patlamaların Tahmini Araştırma Merkezi'nde profesör olan Toru Matsuzawa. "Eğer gerçekleşirse, her 10.000 yılda bir gerçekleşecek."
Benzer soruya USGS tarafından verilen yanıt aşağıda ki gibi:
"Hayır, 10 veya daha büyük büyüklükte depremler olamaz. Bir depremin büyüklüğü, meydana geldiği fayın uzunluğu ile ilgilidir. Yani, fay ne kadar uzun olursa, deprem o kadar büyük olur. Bir fay, Dünya'nın kabuğunu oluşturan kayalarda, her iki taraftaki kayaların birbirlerinin yanından geçtiği bir kırılmadır. 10 büyüklüğünde bir deprem üretecek kadar uzun bir fayın var olduğu bilinmemektedir ve eğer olsaydı, gezegenin çoğunun etrafına uzanırdı. Şimdiye kadar kaydedilen en büyük deprem, 9 Mayıs 5'ta Şili'de neredeyse 22.1960 mil uzunluğundaki bir fay üzerinde 1.000 büyüklüğünde bir depremdi. kendi başına bir "mega deprem".
Genel olarak teorik olarak mümkün fakat bunun için 10,000 yıllık bir enerji birikiminin zorunlu olduğunu belirten uzmanlar ile birlikte, yeryüzünde bugüne kadar olmadı ve olamaz şeklinde kurumsal açıklamaların yapıldığı bir soru.
Peki 10 Depremi olsa nasıl olurdu sorusunun cevabını, insanlar 10 Earthquake isimli 2014 yılında çevrilmiş bir filimle vermeye çalışmışlar.
Subscribe to:
Posts (Atom)
-
17 Ağustos 2016'da veda etmek zorunda kaldığım İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'ne bugün, ...
-
Üzgünüm ki bir yıl önce, 6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde çifte şok yaşandı: M7.8 ve M7.5 Kahraman Maraş depremleri . Bu olay, 11 önemli il...
-
Deprem, doğal afetler arasında en yıkıcı olanlardan biridir. Depremin etkileri, sadece fiziksel yapıları değil, aynı zamanda toplumları da d...